882

toegankelijkheid

De schouwburg toegankelijk maken voor iedereen vinden wij belangrijk, zodat ook bezoekers met verschillende achtergronden en behoeften kunnen genieten van onze voorstellingen. Voor bezoekers met een beperking hebben wij een aantal voorzieningen en speciale regelingen. Heb je specifieke wensen? Neem dan contact met ons op via 030-2324125 of kassa@ssbu.nl

speciale voorzieningen
Dux heeft onze speciale voorzieningen in kaart gebracht. Handig om te bekijken voordat je een bezoek brengt aan de schouwburg: voorzieningen ter bevordering van de toegankelijkheid 

het onzichtbare zichtbaar maken
Niet alle beperkingen zijn zichtbaar, zoals autisme, chronische pijn, dementie, angst en visuele of gehoorstoornissen. Het dagelijks leven met een onzichtbare beperking kan veeleisend zijn, zoals ook een bezoek aan onze schouwburg. Aan de ander kant kan het voor onze medewerkers moeilijk zijn bezoekers met een beperking te herkennen. Om daar meer alert op te zijn, doen wij graag mee met 'Hidden Disabilities Sunflower'. 

zichtbaar wanneer jij gezien wilt worden
Het dragen van de Hidden Disabilities Sunflower keycord wijst ons personeel er discreet op dat je misschien wat extra steun of tijd nodig hebt. Het kan zijn dat onze medewerkers aan je vragen of ze je kunnen helpen. Jij of jouw verzorger kunnen de Hidden Disabilities Sunflower ook gebruiken om aan ons extra extra hulp te vragen.

• meer informatie hiddendisabilities.nl

Alle publieksruimtes van Stadsschouwburg Utrecht zijn bereikbaar via de lift en toegankelijk voor mensen in een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn. In de entreehal bij de balie is een extra ruim toilet, geschikt voor bezoekers in een rolstoel. In de zalen is een aantal plaatsen beschikbaar voor bezoekers in een rolstoel en eventuele medebezoekers. 

rolstoelplaatsen
In de Grote Zaal is ruimte voor een aantal rolstoelen (max. 5).  Gasten in een rolstoel  betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang. Ook houden we een aantal plaatsen geblokkeerd voor eventuele ondersteuners. 

In de Blauwe Zaal is plaats voor vier rolstoelen. Hier gelden de normale toegangsprijzen.

reserveren
De rolstoelplaatsen kun je reserveren via de kassa: 030-2302023. Online reserveren van rolstoelplaatsen is helaas (nog) niet mogelijk. 

let op
Bij populaire voorstellingen verdient het aanbeveling snel te reserveren. Wanneer een voorstelling is uitverkocht gaan ook de rolstoelplaatsen in de vrije verkoop.

Zowel de Grote Zaal als de Blauwe Zaal is uitgerust met een infrarood-zendinstallatie t.b.v. slechthorenden. Bij de balie zijn vóór aanvang van de voorstelling hoortoestellen in bruikleen verkrijgbaar. Bij voorstellingen op andere locaties zijn geen hoortoestellen aanwezig.

Bij sommige voorstellingen is een tolk Nederlandse gebarentaal aanwezig. (zie selectie onderaan de pagina)

De schouwburg en de voorstellingen zijn toegankelijk voor gasten met een blindengeleidehond. Visueel beperkte gasten betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang. Wil je gebruikmaken van de korting, bel dan de kassa: 030-2302023.

let op: Deze kortingsregeling geldt niet bij de voorstellingen met audiodescriptie/blindentolk.

blindentolk (audiodescriptie)
Voor bezoekers met een visuele beperking is bij enkele voorstellingen (zie de selectie hieronder) live audiodescriptie en een meet & feel-inleiding door een blindentolk van Komt het Zien! Blindentolk Hilbert geeft daarover uitleg in deze video.

Wil je hier gebruik van maken, bel of mail dan naar de kassa (030-2302023 | kassa@ssbu.nl). Wij reserveren dan een koptelefoon en informeren je verder over de speciale inleiding. Kom je met een blindengeleidehond? Geef dat door aan de kassa.

Stadsschouwburg Utrecht heeft geen eigen parkeergelegenheid. Het is wel mogelijk met de auto tot voor de hoofdingang te rijden om iemand af te zetten.

Heb je een parkeerkaart voor gehandicapten? Dichtbij de schouwburg zijn vier algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten (deze zijn niet reserveerbaar):
• Ter hoogte van Lucasbolwerk 10 (twee parkeerplaatsen), op circa 100 meter afstand.
• Ter hoogte van Lucasbolwerk 4 (één parkeerplaats), op circa 100 meter afstand.
• Vlak tegenover de hoofdingang van Stadsschouwburg Utrecht (één parkeerplaats). Om gebruik te maken van deze parkeerplaats bel je aan bij de slagboom. De slagboom bevindt zich ter hoogte van Lucasbolwerk 8.
• Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je ook gratis parkeren op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Dit geldt niet in parkeergarages of op parkeerplaatsen van vergunninghouders.

Meer informatie vind je op de website van Gemeente Utrecht.

gebaren- en blindentolken

Bij een aantal voorstellingen wordt getolkt. We werken samen met Theater met Tolk voor gebarentolken en met Stichting Komt het zien! voor blindentolken. Dit seizoen zijn er (nog) geen voorstellingen met een gebarentolk. Houd de website in de gaten want de selectie kan worden uitgebreid. 

voorstellingen met blindentolk (audiodescriptie)

 • Piratenkoningin 8+

  Theater Sonnevanck, De Nederlandse Reisopera en ROSE stories

  Met Francis van Broekhuizen als beruchte piratenkapitein

  met high tea

  Opera

  13 okt 2024

  zondag

  16:00

  zo 13 okt 2024

  16:00

 • De NEEhoorn 7+

  Bos Theaterproducties

  Een ondeugende, eigenwijze familiemusical

  met high tea

  Musical Muziektheater

  24 dec 2024

  dinsdag

  15:00

  di 24 dec 2024

  15:00

 • Madame Butterfly

  Theater Oostpool

  Hoofdpersoon uit Puccini’s wereldberoemde opera eist haar eigen verhaal op

  Muziektheater Opera

  26 mrt 2025

  woensdag

  20:00

  wo 26 mrt 2025

  20:00

 • Elisabeth

  Albert Verlinde Producties

  Nieuwe, eigentijdse versie van de legendarische musical over keizerin Elisabeth

  Musical

  20 jul 2025

  zondag

  14:00

  zo 20 jul 2025

  14:00

Kies een taal