882

toegankelijkheid

De schouwburg toegankelijk maken voor iedereen vinden wij belangrijk, zodat ook bezoekers met verschillende achtergronden en behoeften kunnen genieten van onze voorstellingen. Voor bezoekers met een beperking hebben wij een aantal voorzieningen en speciale regelingen. Heb je specifieke wensen? Neem dan contact met ons op via 030-2324125 of kassa@ssbu.nl

speciale voorzieningen
Dux heeft onze speciale voorzieningen in kaart gebracht. Handig om te bekijken voordat je een bezoek brengt aan de schouwburg: voorzieningen ter bevordering van de toegankelijkheid 

het onzichtbare zichtbaar maken
Niet alle beperkingen zijn zichtbaar, zoals autisme, chronische pijn, dementie, angst en visuele of gehoorstoornissen. Het dagelijks leven met een onzichtbare beperking kan veeleisend zijn, zoals ook een bezoek aan onze schouwburg. Aan de ander kant kan het voor onze medewerkers moeilijk zijn bezoekers met een beperking te herkennen. Om daar meer alert op te zijn, doen wij graag mee met 'Hidden Disabilities Sunflower'. 

zichtbaar wanneer jij gezien wilt worden
Het dragen van de Hidden Disabilities Sunflower keycord wijst ons personeel er discreet op dat je misschien wat extra steun of tijd nodig hebt. Het kan zijn dat onze medewerkers aan je vragen of ze je kunnen helpen. Jij of jouw verzorger kunnen de Hidden Disabilities Sunflower ook gebruiken om aan ons extra extra hulp te vragen.

• meer informatie hiddendisabilities.nl

Alle publieksruimtes van Stadsschouwburg Utrecht zijn bereikbaar via de lift en toegankelijk voor mindervaliden. In de entreehal bij de balie is een toilet voor mindervaliden. In de zalen is een aantal plaatsen beschikbaar voor rolstoelgebruikers en eventuele ondersteuners. 

rolstoelplaatsen
In de Grote Zaal is ruimte voor een aantal rolstoelen (max. 5).  Gasten in een rolstoel  betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang. Ook houden we een aantal plaatsen geblokkeerd voor eventuele ondersteuners. 

In de Blauwe Zaal is plaats voor vier rolstoelen. Hier gelden de normale toegangsprijzen.

reserveren
De rolstoelplaatsen kun je reserveren via de kassa: 030-2302023. Online reserveren van rolstoelplaatsen is helaas (nog) niet mogelijk. 

let op
Bij populaire voorstellingen verdient het aanbeveling snel te reserveren. Wanneer een voorstelling is uitverkocht gaan ook de rolstoelplaatsen in de vrije verkoop.

Zowel de Grote Zaal als de Blauwe Zaal is uitgerust met een infrarood-zendinstallatie t.b.v. slechthorenden. Bij de balie zijn vóór aanvang van de voorstelling hoortoestellen in bruikleen verkrijgbaar. Bij voorstellingen op andere locaties zijn geen hoortoestellen aanwezig.

Bij sommige voorstellingen is een tolk Nederlandse gebarentaal aanwezig. (zie selectie onderaan de pagina)

De schouwburg en de voorstellingen zijn toegankelijk voor gasten met een blindengeleidehond. Visueel beperkte gasten betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang. Wil je gebruikmaken van de korting, bel dan de kassa: 030-2302023.

let op: Deze kortingsregeling geldt niet bij de voorstellingen met audiodescriptie/blindentolk.

blindentolk (audiodescriptie)
Een blindentolk verzorgt live audiodescriptie. Blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een ‘meet & feel’-inleiding. Heb je een visuele beperking, bel de kassa (030-2302023) voor kaarten en vragen. Laat ons ook weten of je met een blindengeleidehond naar de voorstelling komt. Blindentolk Hilbert legt het uit in deze video

Stadsschouwburg Utrecht heeft geen eigen parkeergelegenheid. Het is wel mogelijk met de auto tot voor de hoofdingang te rijden om iemand af te zetten.

De gemeente heeft drie parkeerplaatsen voor mindervaliden op het Lucasbolwerk. Deze zijn niet reserveerbaar. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je echter ook gratis parkeren op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Dit geldt niet in parkeergarages of op parkeerplaatsen van vergunninghouders.

Kijk voor meer info over parkeren voor mindervaliden op de website van de gemeente utrecht.nl.

voorstellingen met gebaren- en blindentolken

Bij een aantal voorstellingen wordt getolkt. We werken samen met Theater met Tolk voor gebarentolken en met Stichting Komt het zien! voor blindentolken. Dit seizoen zijn er (nog) geen voorstellingen met een gebarentolk. Houd de website in de gaten want de selectie kan worden uitgebreid. 

voorstelling met gebarentolken
zaterdag 23 december om 15.00 uur - The Neverending Story

voorstellingen met blindentolk (audiodescriptie)  
Woensdag 10 januari – Jon van Eerd regisseert De komedie over een bankoverval
Zondag 4 februari – De Schouten Schoenen Aan van Tineke Schouten
Donderdag 4 april – Musical met Simone Kleinsma: De Hospita 

foto: Brigitte Kaandorp en Daan Boogaard (dec 2019) | lees interview

voorstellingen met gebaren- en blindentolken
voorstellingen met gebaren- en blindentolken

Kies een taal