2102

verdieping

Maak meer van je bezoek! 

We presenteren niet alleen mooie voorstellingen, maar organiseren daaromheen ook extra activiteiten die je bezoek meer kleur of verdieping kunnen geven.  In en rondom de schouwburg is ook een aantal kunstwerken te zien. 

Daarnaast organiseren we door het jaar heen maandelijks wisselende exposities in de foyers.

Wil je meer weten over wat er achter de schermen gebeurt? Wij leiden je graag rond in ons monumentale gebouw van de beroemde architect Dudok. We nemen je mee naar het toneel, de kleedkamers en de foyers. Onderweg vertellen we over de bijzondere architectuur en de kunstwerken in de schouwburg. Maar ook over hoe (hard) er wordt gewerkt om ’s avonds de voorstelling te kunnen presenteren.

• meer informatie: 030-2324106 of educatie@ssbu.nl

Waar haalt de theatermaker zijn of haar inspiratie vandaan? Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Dit soort vragen staat centraal bij een inleiding. Je krijgt achtergrondinformatie over de voorstelling en/of de makers, waardoor je met een ‘andere bril’ gaat kijken.
We organiseren inleidingen bij een groot aantal toneel-, dans- en operavoorstellingen. Ze vinden (meestal) plaats in de Hekmanfoyer, kosten € 2 en beginnen een uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren is aanbevolen.

De inleidingen zijn vooraf goed te combineren met een snelle maaltijd of een kop soep in Mevr. Dudok.

'Maggezien' is het online magazine van Stadsschouwburg Utrecht, met achtergrondartikelen over wat er bij ons speelt. Na aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. 

• aanmelden online magazine
 

verschenen edities:

december 2022
juni 2021
maart 2021
november 2020
juli 2020
maart 2020
november 2019
juli 2019 
maart 2019
• november 2018
juni 2018
maart 2018
november 2017
juni 2017

Feest der muzen
Het standbeeld met fontein voor de ingang van de Stadsschouwburg is van Joop Hekman. Deze muzen (Komedie, Tragedie en Dans /Poëzie) nodigen uit tot een bezoek aan de tempel der muzen: de Stadsschouwburg.

de dasspeld
Aan de linker gevelwand hangt een door Dudok ontworpen gouden beeldje van een muze dat in de volksmond ‘de dasspeld’ is gaan heten. De spreuk onder het beeldje spreekt de wens uit dat de muze het oorlogsgeweld zal overstijgen. 

Eenvoud & verfijning
Het lichtkunstwerk (1995) op de rand van de toneeltoren is van Floris van Manen. Het werk bestaat uit bewegende lichtpuntjes. De beweging kent een cyclus waarvan de lengte langer is dan een mensenleven. De elementen waaruit het werk is opgebouwd zijn richting (links of rechts de wereld rond), snelheid (tussen de 195 m. en 195 km. per uur) en aantal (tussen 2 en 40).

brons
Rechts naast de hoofdingang staat een speciaal voor deze plek in 1976 gemaakt bronzen beeld van Leo de Vries. 

I'll be your mirror
In de Zocherfoyer zien we een grote ronde spiegel in de vorm van een gong: ‘I’ll be your Mirror’ (2015) van Giny Vos. De spiegel bestaat uit 15 segmenten, die in ‘slow motion’ gaan bewegen in reactie op geluid in de ruimte. De bewegingen kunnen langzaam gaan, maar ook ineens schoksgewijs, verbrokkelen, krakkeleren. Als de gong gaat voor de aanvang van een voorstelling, gaan de spiegeldelen sneller bewegen en gaat ook het licht achter de spiegel gloeien. Het is een werk waar de bezoeker zelf invloed op heeft, waarmee je zelf ook ‘op het toneel’ staat.

Pegasus
In de Zocherfoyer zweeft hoog in de lucht het beeld “Pegasus” van Floyd Dewitt. Het beeld is in 1972 in opdracht van de gemeente speciaal voor de schouwburg gemaakt.

borstbeelden
De schouwburg is in de loop der jaren in het bezit gekomen van 7 bronzen portretten die allemaal geplaatst zijn op de loggia. De bronzen portretten zijn van Paul Verbist, Wim Sonneveld, Willem Dudok, Mr. G. ter Pelwijk, Dr. F.H. Fentener van Vlissingen, Ida Wasserman en Pjort Sjaroff.

Escher
De muurschildering van Escher is niet speciaal voor de Stadsschouwburg gemaakt. Het kunstwerk is afkomstig van een Utrechtse begraafplaats. Voor de laatste verbouwing (2014-2015) bevond het zich in restaurant Zindering, nu is het verplaatst naar de Escherfoyer

Grote Zaal - Ornament ereloge (koper)
In zijn brief van 21 mei 1940 aan Dudok had edelsmid Leo Hendrik Maria Brom gevraagd of er ten behoeve van de Stadsschouwburg nog andere metaalwerken moesten worden vervaardigd. meer info

 

Deze tassen zijn gemaakt van onze oude geveldoeken die anders weggegooid zouden worden. We laten ze maken in het atelier van Bannerbag. Dit atelier werkt samen met sociale werkplaatsen en bedrijven, die medewerkers in dienst hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Met de koop van deze tassen draag je dus bij aan minder afval én sociale duurzaamheid. Daarnaast is elke tas is ook nog eens uniek!

Omdat iedere tas uniek is, geloven wij dat je de tas in het echt moet kunnen bekijken en voelen, om de juiste keuze te kunnen maken. We hebben een grote en een kleine tas. De kleine tas kost €16,50 en de grote tas €21,50. Ze zijn te koop bij de kassa in de schouwburg.

start hier de virtuele rondleiding

Kies een taal