7034

Saamaka muyee: a goon

Een expositie van Patricia Wijntuin (onderzoek) en Hillie de Rooij (fotografie)
Te zien van 4 juni t/m 2 juli in de foyers van Stadsschouwburg Utrecht

over de expositie

Deze foto-expositie vertelt het verhaal van Samaaka-vrouwen en hun kostgrondjes in de binnenlanden van Suriname. Het laat zien hoe het verleden, heden en de toekomst van deze stam vervlochten zijn met hun kostgrondjes; stukken grond van enkele hectaren groot waarop de vrouwen voornamelijk aardvruchten verbouwen. Hiermee kunnen zij voorzien in hun dagelijkse behoefte aan voedsel.

De expositie is het resultaat van het project ‘Saamaka muyee: a goon’ van onderzoeker Patricia Wijntuin en fotograaf Hillie de Rooij. Zij waren meerdere malen in Suriname om vrouwen in verschillende dorpen te volgen en te participeren in hun werkzaamheden. ‘Saamaka Muyee: a goon’ positioneert het leven van de bewoners in het binnenland van Suriname in de brede context van doorwerking van het slavernijverleden en vult daarmee de beschikbare kennis en verhalen over de doorwerkingen van het slavernijverleden in Suriname en Nederland verder aan.

over de expositie
over de expositie

Op 30 juni om 19:00 uur geven Patricia Wijntuin en Hillie de Rooij in de Hekmanfoyer een lezing over de expositie. Vrije inloop.

Patricia Wijntuin (PhD) is onderzoeker. Haar onderzoek richt zich op het alledaagse leven van mensen en de betekenis die plaats daarin heeft.

Hillie de Rooij (Ma) is fotograaf. De rol die fotografie speelt bij het vormen van ons beeld over de wereld loopt als een rode draad door al haar werkzaamheden heen.

Kies een taal