levendig_gebouw_SSBU©dorienhein-0481.jpg

toegankelijkheid

Voor gasten met een handicap hebben wij een aantal voorzieningen en speciale regelingen. Dux heeft onze bijzondere voorzieningen in kaart gebracht. Handig om te bekijken voordat je een bezoek brengt aan de schouwburg. 

• overzicht: bijzondere voorzieningen

 • nieuw: hidden disabilities sunflower

  het onzichtbare zichtbaar maken
  Niet alle beperkingen zijn zichtbaar, zoals autisme, chronische pijn, dementie, angst en visuele of gehoorstoornissen. Het dagelijks leven met een onzichtbare beperking kan veeleisend zijn, zoals ook een bezoek aan onze schouwburg. Aan de ander kant kan het voor onze medewerkers moeilijk zijn bezoekers met een beperking te herkennen. Om daar meer alert op te zijn, doen wij graag mee met 'Hidden Disabilities Sunflower'. 

  zichtbaar wanneer jij gezien wilt worden
  Het dragen van de Hidden Disabilities Sunflower keycord wijst ons personeel er discreet op dat je misschien wat extra steun of tijd nodig hebt. 
  Het kan zijn dat onze medewerkers aan je vragen of ze je kunnen helpen. Jij of jouw verzorger kunnen de Hidden Disabilities Sunflower ook gebruiken om aan ons extra extra hulp te vragen.

  • meer informatie hiddendisabilities.nl

 • rolstoelgebruikers

  Alle publieksruimtes van Stadsschouwburg Utrecht zijn bereikbaar via de lift en toegankelijk voor mindervaliden. In de zalen is een aantal plaatsen beschikbaar voor rolstoelgebruikers en eventuele begeleiders. Deze plaatsen kun je reserveren via de kassa: 030-2302023. Online reserveren van rolstoelplaatsen is helaas (nog) niet mogelijk. In de entreehal bij de balie is een toilet voor mindervaliden.

  rolstoelplaatsen
  In de Grote Zaal is ruimte voor een aantal rolstoelen aan de zijkanten van de zaal en op rij 13. Ook houden we een aantal plaatsen geblokkeerd voor eventuele begeleiders. In de Blauwe Zaal is plaats voor vier rolstoelen. Gasten in een rolstoel en hun metgezel betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang.

  let op
  Bij populaire voorstellingen verdient het aanbeveling snel te reserveren. Wanneer een voorstelling is uitverkocht gaan ook de rolstoelplaatsen in de vrije verkoop.

 • doven en slechthorenden

  Zowel de Grote Zaal als de Blauwe Zaal is uitgerust met een infrarood-zendinstallatie t.b.v. slechthorenden. Bij de balie zijn vóór aanvang van de voorstelling hoortoestellen in bruikleen verkrijgbaar. Bij voorstellingen op andere locaties zijn geen hoortoestellen aanwezig.

  Bij sommige voorstellingen is een gebarentolk aanwezig. Meer info

 • visueel beperkten

  De schouwburg en de voorstellingen zijn toegankelijk voor gasten met een blindengeleidehond. Visueel beperkte gasten betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang. Wil je gebruikmaken van de korting, bel dan de kassa: 030-2302023.

  NB: Deze kortingsregeling geldt niet bij de voorstellingen met audiodescriptie/blindentolk

  blindentolk (*audiodescriptie)
  *Audiodescriptie is bedoeld voor blinde en slechtziende bezoekers. Zij missen in het theater een deel van de informatie als niemand er iets over zegt. Daarom wordt gebruik gemaakt van een commentaarstem tussen de dialogen via een koptelefoon. De stem beschrijft handelingen, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen. Blindentolk Hilbert legt het uit in deze video. Bekijk hier om welke voorstellingen het gaat.

 • parkeren voor mindervaliden

  Stadsschouwburg Utrecht heeft geen eigen parkeergelegenheid. Het is wel mogelijk met de auto tot voor de hoofdingang te rijden om iemand af te zetten.

  De gemeente heeft drie parkeerplaatsen voor mindervaliden op het Lucasbolwerk. Deze zijn niet reserveerbaar. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je echter ook gratis parkeren op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Dit geldt niet in parkeergarages of op parkeerplaatsen van vergunninghouders.

  Kijk voor meer info over parkeren voor mindervaliden op de website van de gemeente utrecht.nl.

 • gratis menstruatieproducten

  Ons ‘zit-toilet’ is voorzien van gratis menstruatieproducten. Eén op de tien mensen heeft daar momenteel te weinig geld voor. Er is een actie gaande om na Schotland het tweede land te worden waar deze producten voor iedereen gratis zijn. Wij ondersteunen dit initiatief van harte.

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]