lamp_SSBU©dorienhein-2046.jpg

meer zien

Maak meer van je bezoek! We presenteren niet alleen mooie voorstellingen, maar organiseren daaromheen ook extra activiteiten die je bezoek meer kleur of verdieping kunnen geven. Er worden regelmatig voorstellingen bijgeboekt door onze programmeurs: nieuw in de verkoop!

In en rondom de schouwburg is ook een aantal kunstwerken te zien. Daarnaast organiseren we door het jaar heen maandelijks wisselende exposities in het publieksgebied.

 • rondleidingen

  Wil je meer weten over wat er achter de schermen gebeurt? Wij leiden je graag rond in ons monumentale gebouw van de beroemde architect Dudok. We nemen je mee naar het toneel, de kleedkamers en de foyers. Onderweg vertellen we over de bijzondere architectuur en de kunstwerken in de schouwburg. Maar ook over hoe (hard) er wordt gewerkt om ’s avonds de voorstelling te kunnen presenteren.

  • neem alvast een kijkje: virtuele rondleiding
  • meer informatie: 030-2324106 of educatie@ssbu.nl

 • inleidingen

  Waar haalt de theatermaker zijn of haar inspiratie vandaan? Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Dit soort vragen staat centraal bij een inleiding. Je krijgt achtergrondinformatie over de voorstelling en/of de makers, waardoor je met een ‘andere bril’ gaat kijken.
  We organiseren inleidingen bij een groot aantal toneel-, dans- en operavoorstellingen. Ze vinden (meestal) plaats in de Hekmanfoyer, kosten € 2 en beginnen een uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren is aanbevolen.

  De inleidingen zijn vooraf goed te combineren met een snelle maaltijd of een kop soep in Mevr. Dudok.

 • online magazine

  'Maggezien' is het online magazine van Stadsschouwburg Utrecht, met achtergrondartikelen over wat er bij ons speelt. Maggezien verschijnt drie keer per jaar. Na aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. 

  • aanmelden online magazine

  verschenen edities:

  juni 2021
  maart 2021
  november 2020
  juli 2020
  maart 2020
  november 2019
  juli 2019 
  maart 2019
  november 2018
  juni 2018
   maart 2018
   november 2017
   juni 2017

 • kunst in de schouwburg

  Feest der muzen
  Het standbeeld met fontein voor de ingang van de Stadsschouwburg is van Joop Hekman. Deze muzen (Komedie, Tragedie en Dans /Poëzie) nodigen uit tot een bezoek aan de tempel der muzen: de Stadsschouwburg.

  de dasspeld
  Aan de linker gevelwand hangt een door Dudok ontworpen gouden beeldje van een muze dat in de volksmond ‘de dasspeld’ is gaan heten. De spreuk onder het beeldje spreekt de wens uit dat de muze het oorlogsgeweld zal overstijgen. 

  Eenvoud & verfijning
  Het lichtkunstwerk (1995) op de rand van de toneeltoren is van Floris van Manen. Het werk bestaat uit bewegende lichtpuntjes. De beweging kent een cyclus waarvan de lengte langer is dan een mensenleven. De elementen waaruit het werk is opgebouwd zijn richting (links of rechts de wereld rond), snelheid (tussen de 195 m. en 195 km. per uur) en aantal (tussen 2 en 40).

  brons
  Rechts naast de hoofdingang staat een speciaal voor deze plek in 1976 gemaakt bronzen beeld van Leo de Vries. 

  I'll be your mirror
  In de Zocherfoyer zien we een grote ronde spiegel in de vorm van een gong: ‘I’ll be your Mirror’ (2015) van Giny Vos. De spiegel bestaat uit 15 segmenten, die in ‘slow motion’ gaan bewegen in reactie op geluid in de ruimte. De bewegingen kunnen langzaam gaan, maar ook ineens schoksgewijs, verbrokkelen, krakkeleren. Als de gong gaat voor de aanvang van een voorstelling, gaan de spiegeldelen sneller bewegen en gaat ook het licht achter de spiegel gloeien. Het is een werk waar de bezoeker zelf invloed op heeft, waarmee je zelf ook ‘op het toneel’ staat.

  Pegasus
  In de Zocherfoyer zweeft hoog in de lucht het beeld “Pegasus” van Floyd Dewitt. Het beeld is in 1972 in opdracht van de gemeente speciaal voor de schouwburg gemaakt.

  borstbeelden
  De schouwburg is in de loop der jaren in het bezit gekomen van 7 bronzen portretten die allemaal geplaatst zijn op de loggia. De bronzen portretten zijn van Paul Verbist, Wim Sonneveld, Willem Dudok, Mr. G. ter Pelwijk, Dr. F.H. Fentener van Vlissingen, Ida Wasserman en Pjort Sjaroff.

  Escher
  De muurschildering van Escher is niet speciaal voor de Stadsschouwburg gemaakt. Het kunstwerk is afkomstig van een Utrechtse begraafplaats. Voor de laatste verbouwing (2014-2015) bevond het zich in restaurant Zindering, nu is het verplaatst naar de Escherfoyer

  Douwe Egbertszaal - Ornament ereloge (koper)
  In zijn brief van 21 mei 1940 aan Dudok had edelsmid Leo Hendrik Maria Brom gevraagd of er ten behoeve van de Stadsschouwburg nog andere metaalwerken moesten worden vervaardigd. meer info

 • onze duurzame tas

   

  Tas gemaakt van geveldoek

  Deze tassen zijn gemaakt van onze oude geveldoeken die anders weggegooid zouden worden. We laten ze maken in het atelier van Bannerbag. Dit atelier werkt samen met sociale werkplaatsen en bedrijven, die medewerkers in dienst hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  Met de koop van deze tassen draag je dus bij aan minder afval én sociale duurzaamheid. Daarnaast is elke tas is ook nog eens uniek!

  Omdat iedere tas uniek is, geloven wij dat je de tas in het echt moet kunnen bekijken en voelen, om de juiste keuze te kunnen maken. We hebben een grote en een kleine tas. De kleine tas kost €12,50 en de grote tas €17,50. Ze zijn te koop bij de kassa in de schouwburg.

 • expositie - Jouni Toni (18 okt t/m 28 nov)

  Van 18 oktober tot en met 28 november exposeert Jouni Toni (1984, Finland ) zijn werk in de Zocher- en Hekmanfoyer. 

  Op een haast achteloze manier lijkt Toni zijn grote doeken te hebben gemaakt. De schilderijen van Jouni Toni zijn lichtvoetig, ze bestaan uit duidelijk afgebakende kleurvlakken; composities die relevantie, frisheid en helderheid hebben. Door het gebrek aan schaduwen lijken de vlakken bijna abstract, maar tegelijkertijd hebben ze een herkenbare vorm. Zijn werk refereert aan pop art en Matisse.

  "Maar Toni komt ver voorbij enkel refereren aan illustere voorgangers. Toni speelt met kleur, met grafische kwaliteiten en met een coulisse-werking, waardoor het geheel een decorachtig effect krijgt. En net als bij een theaterdecor wordt de toeschouwer zo een andere werkelijkheid binnengeleid" (juryrapport Koninklijke Prijs).

  Koninklijke Prijs
  Jouni Toni won in 2015 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en is een alumnus van de Rijksakademie. Zijn werk is opgenomen in talloze Nederlandse collecties, waaronder Rabobank, ING, UMC, collectie De Heus.

  informatie
  Galerie SANAA, Berthe Schoonman (06 53185501) www.galeriesanaa.nl

 • expositie - Mattijs Wolthaus (19 okt t/m 28 nov)

  Expositie ‘Aangenaam verdwaald’ van Mattijs Wolthaus
  19 okt t/m 28 nov te zien in de Escherfoyer

  Mattijs Wolthaus schildert landschappen die associaties oproepen met de wereld om ons heen. Je herkent delen, maar vervolgens ontdek je dat je verdwaald bent. Abstractie en figuratie wisselen elkaar voortdurend af. Wat een zeker aanknopingspunt leek, is geen houvast, maar brengt je naar onverwachte plaatsen. Zo verdwaal je aangenaam in een onbekend landschap.

  In de expressieve landschappen worden vormen uit de natuur gecombineerd met de strakke en rechte lijnen van de architectuur. Dit spel van afwisseling ontstaat al bij de eerste schetsen. Mattijs componeert intuïtief eigen en gevonden afbeeldingen tot collages. Te veel herkenbaarheid wordt terug gedrongen door over de collage heen te schilderen. Suggestie prikkelt de fantasie. 

  Van de collage maakt Mattijs tekeningen, die hij op het doek zet. Laag over laag wordt het werk opgebouwd, waarbij toevalligheden sturing geven aan de volgende stap tijdens het schilderen. Het is een continu reageren op wat er op het doek gebeurt. 

  Mattijs Wolthaus (Leiden, 1971) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht en volgde verschillende filmopleidingen. Na jaren camera- en regiewerk had hij diverse functies in de reclame en communicatie. Altijd op zoek naar een krachtig beeld dat de kijker bij de lurven grijpt. Mattijs volgde de kunstacademie, Wackers Academie in Amsterdam. 

  www.mattijswolthaus.nl
  mattijs@nieuweblick.nl
  Instagram: mattijswolthaus.art

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]