lamp_SSBU©dorienhein-2046.jpg

meer zien

Maak meer van je bezoek! We presenteren niet alleen mooie voorstellingen, maar organiseren daaromheen ook extra activiteiten die je bezoek meer kleur of verdieping kunnen geven. Er worden regelmatig voorstellingen bijgeboekt door onze programmeurs: nieuw in de verkoop!

In en rondom de schouwburg is ook een aantal kunstwerken te zien. Daarnaast organiseren we door het jaar heen maandelijks wisselende exposities in het publieksgebied.

 • rondleidingen

  Wil je meer weten over wat er achter de schermen gebeurt? Wij leiden je graag rond in ons monumentale gebouw van de beroemde architect Dudok. We nemen je mee naar het toneel, de kleedkamers en de foyers. Onderweg vertellen we over de bijzondere architectuur en de kunstwerken in de schouwburg. Maar ook over hoe (hard) er wordt gewerkt om ’s avonds de voorstelling te kunnen presenteren.

  • neem alvast een kijkje: virtuele rondleiding
  • meer informatie: 030-2324106 of educatie@ssbu.nl

 • inleidingen

  Waar haalt de theatermaker zijn of haar inspiratie vandaan? Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Dit soort vragen staat centraal bij een inleiding. Je krijgt achtergrondinformatie over de voorstelling en/of de makers, waardoor je met een ‘andere bril’ gaat kijken.
  We organiseren inleidingen bij een groot aantal toneel-, dans- en operavoorstellingen. Ze vinden (meestal) plaats in de Hekmanfoyer, kosten € 2 en beginnen een uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren is aanbevolen.

  De inleidingen zijn vooraf goed te combineren met een snelle maaltijd of een kop soep in Mevr. Dudok.

 • online magazine

  'Maggezien' is het online magazine van Stadsschouwburg Utrecht, met achtergrondartikelen over wat er bij ons speelt. Maggezien verschijnt drie keer per jaar. Na aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. 

  • aanmelden online magazine

  verschenen edities:

  juni 2021
  maart 2021
  november 2020
  juli 2020
  maart 2020
  november 2019
  juli 2019 
  maart 2019
  november 2018
  juni 2018
   maart 2018
   november 2017
   juni 2017

 • kunst in de schouwburg

  Feest der muzen
  Het standbeeld met fontein voor de ingang van de Stadsschouwburg is van Joop Hekman. Deze muzen (Komedie, Tragedie en Dans /Poëzie) nodigen uit tot een bezoek aan de tempel der muzen: de Stadsschouwburg.

  de dasspeld
  Aan de linker gevelwand hangt een door Dudok ontworpen gouden beeldje van een muze dat in de volksmond ‘de dasspeld’ is gaan heten. De spreuk onder het beeldje spreekt de wens uit dat de muze het oorlogsgeweld zal overstijgen. 

  Eenvoud & verfijning
  Het lichtkunstwerk (1995) op de rand van de toneeltoren is van Floris van Manen. Het werk bestaat uit bewegende lichtpuntjes. De beweging kent een cyclus waarvan de lengte langer is dan een mensenleven. De elementen waaruit het werk is opgebouwd zijn richting (links of rechts de wereld rond), snelheid (tussen de 195 m. en 195 km. per uur) en aantal (tussen 2 en 40).

  brons
  Rechts naast de hoofdingang staat een speciaal voor deze plek in 1976 gemaakt bronzen beeld van Leo de Vries. 

  I'll be your mirror
  In de Zocherfoyer zien we een grote ronde spiegel in de vorm van een gong: ‘I’ll be your Mirror’ (2015) van Giny Vos. De spiegel bestaat uit 15 segmenten, die in ‘slow motion’ gaan bewegen in reactie op geluid in de ruimte. De bewegingen kunnen langzaam gaan, maar ook ineens schoksgewijs, verbrokkelen, krakkeleren. Als de gong gaat voor de aanvang van een voorstelling, gaan de spiegeldelen sneller bewegen en gaat ook het licht achter de spiegel gloeien. Het is een werk waar de bezoeker zelf invloed op heeft, waarmee je zelf ook ‘op het toneel’ staat.

  Pegasus
  In de Zocherfoyer zweeft hoog in de lucht het beeld “Pegasus” van Floyd Dewitt. Het beeld is in 1972 in opdracht van de gemeente speciaal voor de schouwburg gemaakt.

  borstbeelden
  De schouwburg is in de loop der jaren in het bezit gekomen van 7 bronzen portretten die allemaal geplaatst zijn op de loggia. De bronzen portretten zijn van Paul Verbist, Wim Sonneveld, Willem Dudok, Mr. G. ter Pelwijk, Dr. F.H. Fentener van Vlissingen, Ida Wasserman en Pjort Sjaroff.

  Escher
  De muurschildering van Escher is niet speciaal voor de Stadsschouwburg gemaakt. Het kunstwerk is afkomstig van een Utrechtse begraafplaats. Voor de laatste verbouwing (2014-2015) bevond het zich in restaurant Zindering, nu is het verplaatst naar de Escherfoyer

  Douwe Egbertszaal - Ornament ereloge (koper)
  In zijn brief van 21 mei 1940 aan Dudok had edelsmid Leo Hendrik Maria Brom gevraagd of er ten behoeve van de Stadsschouwburg nog andere metaalwerken moesten worden vervaardigd. meer info

 • expositie 'Vaart' van Herman van Veen

  NB: Tijden het NFF (24 sep t/m 2 okt)  is de expostitie van Herman van Veen niet te bezoeken. 

  Je kent Herman van Veen begrijpelijkerwijs vooral als theaterfiguur. Weinigen weten dat hij zich in de laatste twintig jaar heeft ontwikkeld als een opmerkelijk en hoog gewaardeerd schilder in binnen en buitenland. Tijdens zijn voorstellingen in september hebben wij het voorrecht een aantal van zijn nieuwe opmerkelijk kleurrijke en abstracte werken te tonen. ‘Het zijn kleurrijke abstracte doeken die in één stevig handschrift doorgewerkt zijn, daarin zie en voel je zijn taligheid, het handschrift, de muzikaliteit, er zit een flow en een ritme in; het werk is masculien en tegelijkertijd is het ook gevoelig en enorm lichamelijk.’ Zo omschreef kunsthistoricus Jan Rudolph de Lorm (Museumdirecteur van Museum Singer Laren) de recente werken van Herman van Veen.  

  Herman van Veen, de schilder
  Herman van Veen is na de dood van zijn ouders, nu bijna twintig jaar geleden, gaan schilderen. Zijn werken zijn kleurrijke abstracte verfvelden die geen afbakening verdragen. Herman werkt zo intensief aan een schilderij als hij zingt en speelt. Hij exposeerde onder anderen in Parijs (Espace Pierre Cardin), Kaapstad, Brugge, Antwerpen (Two of a kind met Robert Helsmoortel), Museum Singer Laren, Stralsund (Spiegelungen met Friedensreich Hundertwasser), Leeuwarden (Natuurmuseum Fryslân). In Wenen hangt in de Stephansdom zijn schilderij Het blauwe kruis. Hij heeft een vaste expositieruimte in het Herman van Veen Arts Center in Soest en is nu met zijn kleurrijk abstract werk ook te zien aan de muren van Schouwburg Utrecht. 

  Sinds november 2012 is het Herman van Veen Arts Center, gelegen in het hart van een bijna 100 hectare groot natuurgebied in Soestduinen Nederland, ‘een droom in uitvoering’. In de Gallery van het Herman van Veen Arts Center hangen doeken die vaak nog maar net het schildersatelier van Herman van Veen verlaten hebben. www.hermanvanveenartscenter.com

  De expositie is van 3 sep tot 18 okt te zien in de Zocherfoyer, Hekmanfoyer en de Escherfoyer.

   

  foto: Ingrid Verbraeken

 • onze duurzame tas

   

  Tas gemaakt van geveldoek

  Deze tassen zijn gemaakt van onze oude geveldoeken die anders weggegooid zouden worden. We laten ze maken in het atelier van Bannerbag. Dit atelier werkt samen met sociale werkplaatsen en bedrijven, die medewerkers in dienst hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  Met de koop van deze tassen draag je dus bij aan minder afval én sociale duurzaamheid. Daarnaast is elke tas is ook nog eens uniek!

  Omdat iedere tas uniek is, geloven wij dat je de tas in het echt moet kunnen bekijken en voelen, om de juiste keuze te kunnen maken. We hebben een grote en een kleine tas. De kleine tas kost €12,50 en de grote tas €17,50. Ze zijn te koop bij de kassa in de schouwburg.

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]