Zzzzzondag_editie_febr2019©dorienhein-7382.jpg

meer zien

Maak meer van je bezoek! We presenteren niet alleen mooie voorstellingen, maar organiseren daaromheen ook extra activiteiten die je bezoek meer kleur of verdieping kunnen geven.

In en rondom de schouwburg is ook een aantal kunstwerken te zien. Daarnaast organiseren we door het jaar heen maandelijks wisselende exposities in het publieksgebied.

 • online magazine

  'Maggezien' is het online magazine van Stadsschouwburg Utrecht, met achtergrondartikelen over wat er bij ons speelt. Maggezien verschijnt drie keer per jaar. 

  neem een abonnement
  Wil je Maggezien automatisch toegestuurd krijgen, neem dan een abonnement op onze nieuwsbrief. Na aanmelden, ontvang je een e-mail waarin je je digitale voorkeuren kunt aangeven. Zet dan een vinkje bij online magazine.

  verschenen edities:

  november 2019
  juli 2019 
  maart 2019
  november 2018
  juni 2018
   maart 2018
   november 2017
   juni 2017

 • exposities

  MoesMANIA 2020

   

  Op 6 januari 2020 opent historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem het nieuwe jaar met een expositie in Stadsschouwburg Utrecht rondom ‘Het gerucht’, het iconische schilderij van de Utrechtse surrealist en kalligraaf Johannes Hendrikus (Joop) Moesman (1909 - 1988). 

  Naast een vergrote afbeelding van ‘Het gerucht’, het raadselachtige schilderij waarmee Moesman toetrad tot de kring van internationale surrealisten en zich het predicaat ‘enige echte Nederlandse surrealist’ verwierf, worden werken getoond van vijf hedendaagse Utrechtse kunstenaars (Jeroen Hermkens, Niels de Hoog, Luuk Huiskes, John Noy en Bas van Setten) die zich erdoor lieten inspireren.

  De feestelijke opening in de Stadsschouwburg is de opmaat voor vijf maanden aan exposities en andere evenementen in o.a. Genootschap Kunstliefde (vanaf 31 januari), de Kunstuitleen, het Centraal Museum (15 februari t/m 25 mei), en tijdens MoesMánia2020 van 15 tot 29 februari. In die periode wordt verwezen naar een 25-tal locaties in de Utrechtse binnenstad die verbonden zijn met hoe de stad een belangrijke positie kon innemen in de wereld van het surrealisme en het magisch realisme.

  The Knausgard/Hasselblad Series

  Vanaf 7 januari hangt in de Escherfoyer werk van theatermaakster Alexia Leysen. Voor de theatervoorstelling 'KNAUS' liet ze zich inspireren door de Noorse literaire rockster Knausgård. In het vooronderzoek sprak Alexia Leysen met een aantal bekende en onbekende Knausgård-lezers en nam daarbij een oud fototoestel mee: het Hasselblad-toestel van haar overleden grootvader. Zo ontstond ‘The Knausgård/Hasselblad Series’: een reeks indringende portretten, rond zelfgekozen Knausgård-citaten van de geportretteerden.

 • duurzame shopper

   

  Tas gemaakt van geveldoek

  Deze tassen zijn gemaakt van onze oude geveldoeken die anders weggegooid zouden worden. We laten ze maken in het atelier van Bannerbag. Dit atelier werkt samen met sociale werkplaatsen en bedrijven, die medewerkers in dienst hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  Met de koop van deze tassen draag je dus bij aan minder afval én sociale duurzaamheid. Daarnaast is elke tas is ook nog eens uniek!

  Omdat iedere tas uniek is, geloven wij dat je de tas in het echt moet kunnen bekijken en voelen, om de juiste keuze te kunnen maken. We hebben een grote en een kleine shopper. De kleine shopper kost €12,50 en de grote shopper €17,50. Ze zijn te koop bij de kassa in de schouwburg.

 • inleidingen

  Waar haalt de theatermaker zijn of haar inspiratie vandaan? Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Dit soort vragen staat centraal bij een inleiding. Je krijgt achtergrondinformatie over de voorstelling en/of de makers, waardoor je met een ‘andere bril’ gaat kijken.
  We organiseren inleidingen bij een groot aantal toneel-, dans- en operavoorstellingen. Ze vinden (meestal) plaats in de Hekmanfoyer, kosten € 2 en beginnen een uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren is aanbevolen.

  De inleidingen zijn vooraf goed te combineren met een snelle maaltijd of een kop soep in Mevr. Dudok.

 • rondleidingen

  Wil je meer weten over wat er achter de schermen gebeurt? Wij leiden je graag rond in ons monumentale gebouw van de beroemde architect Dudok. We nemen je mee naar het toneel, de kleedkamers en de foyers. Onderweg vertellen we over de bijzondere architectuur en de kunstwerken in de schouwburg. Maar ook over hoe (hard) er wordt gewerkt om ’s avonds de voorstelling te kunnen presenteren. Meer informatie: 030-2324106 of educatie@ssbu.nl.

 • het gebouw, virtuele rondleiding en zaalplattegrond

  In 1937 besluit de Utrechtse gemeenteraad tot de bouw van een nieuwe schouwburg op het Lucasbolwerk. De architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok krijgt de opdracht en in 1941 vindt de oplevering plaats: een fraai gebouw, gelegen tussen park en water. Sindsdien is de schouwburg een paar keer grondig verbouwd, voor het laatst in de periode 2015-2016 (geschiedenis van het gebouw) . Over de ontstaansgeschiedenis van de schouwburg, het ontwerp van Dudok en de diverse verbouwingen schreef architectuurhistoricus Martine Bakker het boekje: Licht, ruimte en beweging – 75 jaar Stadsschouwburg Utrecht. Het boekje is voor € 10 te koop bij onze kassa.  

  panoview: Virtuele rondleiding: neem een kijkje in ons theater!

  zaalplattegrond :  Douwe Egbertszaal  (pdf) | Blauwe Zaal  (pdf)

 • kunst in de schouwburg

  Feest der muzen
  Het standbeeld met fontein voor de ingang van de Stadsschouwburg is van Joop Hekman. Deze muzen (Komedie, Tragedie en Dans /Poëzie) nodigen uit tot een bezoek aan de tempel der muzen: de Stadsschouwburg.

  de dasspeld
  Aan de linker gevelwand hangt een door Dudok ontworpen gouden beeldje van een muze dat in de volksmond ‘de dasspeld’ is gaan heten. De spreuk onder het beeldje spreekt de wens uit dat de muze het oorlogsgeweld zal overstijgen. 

  Eenvoud & verfijning
  Het lichtkunstwerk (1995) op de rand van de toneeltoren is van Floris van Manen. Het werk bestaat uit bewegende lichtpuntjes. De beweging kent een cyclus waarvan de lengte langer is dan een mensenleven. De elementen waaruit het werk is opgebouwd zijn richting (links of rechts de wereld rond), snelheid (tussen de 195 m. en 195 km. per uur) en aantal (tussen 2 en 40).

  brons
  Rechts naast de hoofdingang staat een speciaal voor deze plek in 1976 gemaakt bronzen beeld van Leo de Vries. 

  I'll be your mirror
  In de Zocherfoyer zien we een grote ronde spiegel in de vorm van een gong: ‘I’ll be your Mirror’ (2015) van Giny Vos. De spiegel bestaat uit 15 segmenten, die in ‘slow motion’ gaan bewegen in reactie op geluid in de ruimte. De bewegingen kunnen langzaam gaan, maar ook ineens schoksgewijs, verbrokkelen, krakkeleren. Als de gong gaat voor de aanvang van een voorstelling, gaan de spiegeldelen sneller bewegen en gaat ook het licht achter de spiegel gloeien. Het is een werk waar de bezoeker zelf invloed op heeft, waarmee je zelf ook ‘op het toneel’ staat.

  Pegasus
  In de Zocherfoyer zweeft hoog in de lucht het beeld “Pegasus” van Floyd Dewitt. Het beeld is in 1972 in opdracht van de gemeente speciaal voor de schouwburg gemaakt.

  borstbeelden
  De schouwburg is in de loop der jaren in het bezit gekomen van 7 bronzen portretten die allemaal geplaatst zijn op de loggia. De bronzen portretten zijn van Paul Verbist, Wim Sonneveld, Willem Dudok, Mr. G. ter Pelwijk, Dr. F.H. Fentener van Vlissingen, Ida Wasserman en Pjort Sjaroff.

  Escher
  De muurschildering van Escher is niet speciaal voor de Stadsschouwburg gemaakt. Het kunstwerk is afkomstig van een Utrechtse begraafplaats. Voor de laatste verbouwing (2014-2015) bevond het zich in restaurant Zindering, nu is het verplaatst naar de Escherfoyer

  Douwe Egbertszaal - Ornament ereloge (koper)
  In zijn brief van 21 mei 1940 aan Dudok had edelsmid Leo Hendrik Maria Brom gevraagd of er ten behoeve van de Stadsschouwburg nog andere metaalwerken moesten worden vervaardigd. meer info

 • timelapse tribune Douwe Egbertszaal

  Met één druk op de knop verandert de Douwe Egbertszaal in een zaal met 895 stoelen in een amfi-theater met ruim 600 stoelen. Magisch!

 • suggesties

  We bieden graag extra service om je bezoek aan onze schouwburg zo plezierig mogelijk te maken. Heb je een vraag, een klacht of een suggestie? Wij horen het graag. Bij de balie is een formulier verkrijgbaar. We streven er naar alle vragen en klachten binnen vijf werkdagen te beantwoorden. Je kunt je feedback ook doorgeven via klachten@ssbu.nl.

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!