De seizoenen
Het Nationale Theater
Een heel jaar verpakt in zevenurige theatertrip naar de sprankelende romans van Ali Smith
‘De seizoenen’ is een theatermarathon naar de boeken ‘Herfst’, ‘Winter’, ‘Lente’ en ‘Zomer’ van Ali Smith. In haar sprankelende romans verweeft de Schotse auteur grote maatschappelijke en politieke omwentelingen met intieme, persoonlijke verhalen. We volgen zeventien kleurrijke personages die elkaar onverwacht ontmoeten, vrienden worden en elkaars leven voor altijd veranderen. Regisseur Eric de Vroedt brengt de poëtische taal van Smith tot leven in een volledig verzorgde, zeven uur durende theatertrip, inclusief maaltijden en drankjes.
extra informatie over de vier delen
Herfst
Engeland, 2016. In een verzorgingstehuis blikt dertiger Elisabeth terug op haar levenslange vriendschap met de ruim honderdjarige songtekstschrijver Daniel. In gedachten maken ze een meeslepende reis door de tijd, langs jeugdherinneringen, oude liefdes, feministische popart, oorlog en popmuziek.
Winter
Engeland, december 2016. Sophia heeft haar zoon Art en zijn vriendin uitgenodigd voor een kerstdiner. Omdat Arts relatie is stukgelopen, huurt hij een onbekende vrouw in om zijn vriendin te spelen. In paniek nodigt hij ook zijn activistische tante Iris uit. Zij heeft echter al dertig jaar ruzie met haar jongere zus. Ingrediënten voor een gedenkwaardige kerst.
Lente
Engeland, 2018. Filmmaker Richard staat op een uitgestorven perron in Noord-Schotland. Hij is verslagen door de dood van zijn beste vriendin en wil zijn leven daar achter zich laten. Diezelfde dag loopt een twaalfjarig meisje het zwaarbewaakte uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in. Ze zet de boel op stelten en reist met maatschappelijk werker Brit naar precies datzelfde station in Noord-Schotland.
Zomer
Engeland, 2020. De eerste berichten over een nieuw dodelijk virus beginnen door te sijpelen. Sacha en haar dertienjarige broer Robert zitten elkaar voortdurend dwars. Terwijl Robert grossiert in radicaal-rechtse, racistische uitspraken, bekommert Sacha zich om daklozen en het klimaat. Tegelijk blikken we terug op de zomer van 1940. Daniel Gluck belandt als ongewenste vreemdeling in een Brits interneringskamp, terwijl zijn zusje Hannah in bezet Frankrijk voor haar leven vecht.
naar de boeken ‘Herfst’, ‘Winter’, ‘Lente’ en ‘Zomer’ van Ali Smith, vertaling: Karina van Santen en Martine Vosmaer, bewerking en regie: Eric de Vroedt, spel: Mariana Aparicio, Nur Dabagh, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman, Joris Smit en June Yanez, scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald, muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong, kostuums: Lotte Goos, video-ontwerp: Lennert Esser, dramaturgie: Willemijn Barelds en Remco van Rijn, regie-assistentie: Chyramain van Kempen, contextprogramma: Laura van Zuijlen, foto: Anne Claire de Brei, www.hnt.nl
Dompel jezelf zeven uur lang onder in een zintuiglijke reis door de seizoenen. De middag begint met Herfst, waarna je geniet van een romige pastinaaksoep met salie en een stuk brood. In de pauze tussen Winter en Lente staat er een lichte, frisse maaltijd voor je klaar die de smaken van de lente viert: denk aan nieuwe aardappeltjes, zoete tuinerwtjes, jonge kiemen en frisse kruiden. Na het laatste deel Zomer staat er nog een drankje en een kleine verrassing voor je klaar.
allergieën
Het eten (verzorgd door eetontwerpers door Haagse Hapjes) en de drie drankjes zijn bij jouw kaartje inbegrepen. De gerechten zijn vegetarisch en vegan, vrij van lactose, ei, noten en schaal- en schelpdieren. Heb je een andere voedselallergie? Laat het ons uiterlijk vijf dagen voor je bezoek weten via allergie@hnt.nl en vermeld je naam, de stad en datum van de voorstelling en geef aan met welke allergie we rekening moeten houden.