Op vertoon van je entreebewijs kun je op de dag van de voorstelling gratis gebruik maken van U-OV vervoer in de regio Utrecht.
Schuldig kind
Het Nationale Theater
Het is een schitterend boek. Ontroerend, soms keihard en schokkend, en gelukkig ook vaak grappig
'Schuldig kind' is gebaseerd op het werk van schrijver, dichter en kunstenaar Ted van Lieshout. Als elfjarige had hij een relatie met een volwassen man. In zijn werk blikt hij al jaren terug op die relatie. Met eerlijkheid, zelfspot en brutaliteit ziet Ted hoe hijzelf én de maatschappij steeds weer veranderen. Acteurs Bram Coopmans, Florian Myjer en Sander Plukaard spelen ieder Ted én alle mensen die voorbijkomen.
Het verhaal
De jonge Ted hunkert naar vriendschap en liefde. Dat leidt op zijn elfde tot een relatie met een volwassen man. Zodra dit ontspoort breekt Ted het af, om een paar jaar later bij andere volwassen mannen opnieuw de liefde te zoeken. Gedurende de rest van zijn leven blikt hij steeds weer terug op zijn tienertijd. Was de relatie met zijn ‘meneer’ liefde of misbruik? Wanneer ben je slachtoffer? En hoe onschuldig was hij zelf als kind? De elfjarige Ted, de tiener, de vijftiger, de zestiger: allen hebben andere antwoorden. En allen willen ze maar één ding: regie houden over hun eigen leven.
Over (on)schuld en verantwoordelijkheid
Schuldig kind vertelt een genuanceerd verhaal over seksuele ontwikkeling, misbruik en hoe je de regie kunt bewaren in een veranderende wereld. Regisseur Belle van Heerikhuizen: “Voor mij gaat Schuldig kind over een zoektocht naar liefde, ten koste van jezelf. Het is een onderzoek naar nieuwsgierigheid, genot, schuld en schaamte. Ik hoop op een veel genuanceerder gesprek over misbruik en daderschap, omdat de slachtoffers daar baat bij hebben. De wereld is niet zwart-wit en seksualiteit al helemaal niet.”
teksten: Ted van Lieshout, regie: Belle van Heerikhuizen, spel: Bram Coopmans, Florian Myjer, Sander Plukaard, decor: Koen Steger, kostuums: Daphne de Winkel, licht: Floriaan Ganzevoort, dramaturgie: Remco van Rijn, regie-assistentie: Charlotte van Nee (stage), foto: Anne Claire de Breij, www.hnt.nl