2962

Urmie Plein wint colombina voor rol in 'ik zeg toch sorry'

"Deze voorstelling heeft voor mij een diepe betekenis. Ik ben trots dat ik mijn voorouders op deze manier een stem geef."  - Uit het dankwoord van Urmie Plein 

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 17 september j.l. is bekendgemaakt dat Urmie Plein voor haar rol in ‘Ik zeg toch sorry’ de Colombina heeft gewonnen. De Colombina is een toneelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de actrice die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury de meest indrukwekkendste vrouwelijke bijdragende rol heeft vertolkt. De jury: “In haar spel toont zij de gave om de stemlozen een stem te geven. Ze houdt een indrukwekkende monoloog, die de jury diep wist te raken.  ‘Ik zeg toch sorry ’is een coproductie van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt. 

over de voorstelling
In ‘Ik zeg toch sorry’,  een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit, komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk. Want al snel blijkt dat de acteurs niet altijd raad weten met het standpunt van hun personage, laat staan met de mening van hun collega’s. Wat betekent het om anno 2023 ‘sorry’ te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt?

De voorstelling gaat niet alleen over 1 juli 1863, de dag waarop slavernij officieel werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën, maar ook over hoe deze pijnlijke geschiedenis vandaag de dag nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden is de voorstelling opnieuw te zien in de Nederlandse theaters. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan het slavernijverleden.

Kies een taal