want vrijheid is nooit af
Stadsschouwburg Utrecht is niet alleen een theater, maar ook een historisch monument dat geopend is in en zich staande heeft weten te houden in de Tweede Wereldoorlog. De oorlog en de schouwburg zijn daarom met elkaar verweven.
Vrijheid is nooit af; we moeten er samen aan werken. Daarom herdenken en vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Op 4, 5 en 10 mei staan we stil bij de geschiedenis van Utrecht en de schouwburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een divers programma tonen we verschillende perspectieven.
Wil je op de hoogte blijven van het programma? Houd dan onze website in de gaten of volg ons op Instagram.
Wandel door de geschiedenis op 4 & 5 mei
De Stadsschouwburg Utrecht, geopend in september 1941, had een roerige start. Hoewel de bezetter dreigde met sloop, opende het gebouw toch en trok het in het eerste seizoen veel bezoekers. De speciaal samengestelde rondleiding ‘Stadsschouwburg Utrecht in oorlogstijd’ brengt deze bijzondere geschiedenis tot leven. Met beeldmateriaal en verhalen ontdek je hoe het theater er toen uitzag en hoe de oorlog het culturele leven in de stad beïnvloedde. Luce, Isabel en Evi (v.l.n.r.) nemen je mee terug in de tijd.
lees meer over de rondleiding
Verhalen van oorlog, vrijheid en hoop door Jeugdtheaterschool Utrecht
Op 4 mei doet Stadsschouwburg Utrecht mee aan Theater Na de Dam. We delen verhalen over de Tweede Wereldoorlog om te herinneren en herdenken. Bij Ondergedoken Verhalen van Jeugdtheaterschool Utrecht zoek je de verhalen op onverwachte plekken. Deze editie draait om perspectief: vanuit welk oogpunt bekijk jij de geschiedenis? Jong talent ontwikkelde samen met ons deze bijzondere productie. Je vindt scènes en monologen over oorlog, vrijheid, hoop, en angst. Onze jongeren baseerden hun teksten op echte verhalen van oorlogsgetuigen.
lees meer over de voorstelling

Jeugdvoorstelling over Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier
TRUUS is een krachtige jeugdtheatervoorstelling die het waargebeurde verhaal vertelt van de 22-jarige Truus van Lier, een moedige rechtenstudent die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij het gewapend verzet – en haar leven op het spel zette voor onze vrijheid. Deze ontroerende voorstelling is niet alleen een eerbetoon aan haar moed, maar een krachtige herinnering aan het belang van vrijheid en democratie. Jongeren (en volwassenen) worden uitgedaagd om na te denken over thema’s als onverdraagzaamheid, uitsluiting en pesten.
lees meer over de voorstelling

Lacuna - Podium Biarritz
Beleef unieke VR-installatie in kleedkamer achter het toneel.
Sonja kan zich niets herinneren van het moment in haar vroege jeugd waarop haar leven gered werd: toen ze in 1943 voorgoed van haar ouders werd gescheiden. De ontdekking van drie zilveren ringen, die ooit van haar ouders zijn geweest, zet de regisseur aan tot het vragen naar haar verleden…

