1945 interieur grote zaal.jpg
Grote Zaal 1941 1
Grote Zaal 1941 1
_DSC6035.jpg
Grote Zaal 2016 6
Grote Zaal 2016 6

Grote Zaal

De critici zijn aanvankelijk unaniem lovend over het ontwerp van Dudok. Men is positief over de veelzijdigheid aan functies van het gebouw. Maar Dudok krijgt ook het verwijt dat hij zich ten aanzien van de voorzieningen ten behoeve van de toneeltechniek nauwelijks heeft laten adviseren. Zo vertoont de zaal een veel te geringe helling, de wanden zijn wit gecappitoneerd en het toneelhuis is veel te klein. Ook worden de voorzieningen voor de toneeltechniek gebrekkig genoemd. Zo nu en dan worden er verbeteringen aangebracht, maar er is te weinig geld beschikbaar om wezenlijke veranderingen door te voeren. 

unieke heftribune
De Grote Zaal van de Stadsschouwburg heette van 1992 t/m mei 2022 Douwe Egbertszaal, naar de hoofdsponsor. De zaal biedt plaats aan ongeveer  847 bezoekers. Het is snel om te vormen tot een intiem amfitheater door middel van een hefinstallatie, die bij de grote verbouwing van het toneelgebied in 1995 geplaatst werd. Deze heftribune, uniek in de Nederlandse theaterbouw, brengt trapsgewijs acht stoelenrijen omhoog die aansluiten aan het balkon. In amfi-opstelling biedt de zaal plaats aan ruim 600 bezoekers.

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]