Zocherfoyer 1955 - foto Philips Fototechnische dienst.jpg
Zocherfoyer 1955 5
Zocherfoyer 1955 5
SSU_044.jpg (1)
Zocherfoyer 2016 6
Zocherfoyer 2016 6

foyers

Zocherfoyer
De lage, donkere hal gaat over in de hoge, lichte Zocherfoyer (foto 1). Grote ramen geven uitzicht naar buiten. Dudok ontwierp een ijle trap die naar de balustrade voert. In dit deel van de schouwburg lopen de zichtlijnen naar buiten, naar de trap en vanaf de balustrade naar beneden. Dudok hield zijn ruimten zo leeg en strak mogelijk. Een enkel borstbeeld was slechts toegestaan. Buizen, kabels, roosters en dergelijke werden zoveel mogelijk uit het zicht gehouden. De roosters van de luchtverwarming (onmogelijk om uit het zicht te laten) vormen een onopvallend decoratief element. De snoeren of kabels die thans zichtbaar zijn, zijn van latere datum.

Dudokfoyer
Voorbij de garderobe rechts gaat de hal over in de Dudokfoyer (foto 2). Deze foyer kijkt uit over het water. Voor het raam staat een rij lampen. De kristallen lampen zijn gemaakt van kristal, ontworpen door Dudok en uitgevoerd door de Nederlandse glazenier Copier. De kelken zijn inmiddels vernieuwd. Het indirecte licht van de staande lampen is kenmerkend voor de stijl van Dudok.

Hekmanfoyer
Ook in de boven de Dudokfoyer gelegen Hekmanfoyer (foto 3) zijn een aantal typische kenmerken van Dudok te vinden. De bollingen in het plafond weerkaatsen het water van buiten op het plafond en de vloer.

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]