jaren 60 entreegebied - garderobe.jpg
tochtportaal 1941 1
tochtportaal 1941 1
muze.jpg
dasspeld d
dasspeld d

entree

Dudok bedacht vaak een ‘route’ voor zijn gebouwen. De route voor de bezoeker van de schouwburg begint buiten bij het gouden beeld van de muze aan de gevel. De muze verwelkomt de bezoekers.

muze
Boven de hoofdingang hangt een door Dudok ontworpen gouden beeldje van een muze dat in de volksmond ‘de dasspeld’ is gaan heten. In 1941, het eerste oorlogsjaar, verliep alles nog vrij normaal in Nederland. De spreuk onder het beeldje spreekt de wens uit dat de muze het oorlogsgeweld zal overstijgen. Let ook op de kanonnen onder haar voeten. Het is moeilijk te geloven dat uitgerekend tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n kitscherig en frivool beeldje werd onthuld. De beeldhouwkunst na de Tweede Wereldoorlog kenmerkt zich door structuralistische, betonnen, bronzen (vandaalbestendige) oorlogsmonumenten, die elke frivoliteit of lichtzinnigheid ontberen. Het is dan ook geen beeldje van een beeldhouwer…

donker en licht
De hal is donker en laag met nauwelijks zicht naar buiten. In de verte lonkt het licht en het uitzicht van de hoge lichte zaal. Het is duidelijk welke kant de bezoeker op moet. 

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!