1941 bijna voltooide schouwburg foto Polygoon, Nederlands fotobureau.jpg
1941 bijna open n
1941 bijna open n
jaren 50-60 gesloten voorkant met geraniums - A. Wolvetang.jpg
jaren 50 | 60 0
jaren 50 | 60 0
2000 nieuwe toneeltoren.JPG
2000 nieuwe toneeltoren n
2000 nieuwe toneeltoren n
@ 2014 stadsschouwburg_donkerutrecht.nl2.jpg (1)
2021 1
2021 1

Stadsschouwburg Utrecht 80 jaar!

O kunst die stijgt uit 't dwaerlend leven en aan der tijden nood ontgaat
Op 3 september 1941 opent Stadsschouwburg Utrecht de deuren van het huidige pand. Een roerige tijd waarin tijdens de bouw, die in 1937 startte, Dudok onder druk werd gezet door de Nazi’s en NSB’ers om het bouwwerk te slopen. De frêle muze aan de voorgevel met onderschrift van Leo Brom zal ongetwijfeld een reactie op het geweld zijn geweest.  

verwondering en afleiding
Nu, tachtig jaar later, bevinden we ons wederom in een roerige periode waarin kunst en cultuur een tijd lang voelbaar gemist werd. Meer dan ooit werden niet alleen de scheppende, maatschappelijke, maar ook de economische waarden van cultuur zichtbaar in heel Nederland
1. Want, welke aantrekkingskracht heeft een stille stad en wat is een podium als het niet bespeeld wordt? Uit een onderzoek van Beerda (2021) waarin Utrecht uitgeroepen is tot populairste stad wordt vooral het aantrekkelijke theateraanbod geroemd door inwoners. Men snakt naar verwondering, ontlading en afleiding.  

een jaar lang vieren
Terugkijkend op een jaar met corona waarin we veel meer dicht dan open zijn geweest en publiek vaak moesten teleurstellen, zijn we er nog. Gesteund door onze partners, publiek en personeel. We doen graag iets terug voor de stad en daarom gaan we onze verjaardag een jaar lang groots vieren. Samen met jou!
 

Houd deze website en onze socials in de gaten voor alle speciale activiteiten. 

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]