IMG_0089.jpg
‘I’ll be your Mirror’ van Giny Vos.
‘I’ll be your Mirror’ van Giny Vos.

kunst in de schouwburg

Eenvoud & verfijning
Het lichtkunstwerk (1995) op de rand van de toneeltoren is van Floris van Manen. Het werk bestaat uit bewegende lichtpuntjes. De beweging kent een cyclus waarvan de lengte langer is dan een mensenleven. De elementen waaruit het werk is opgebouwd zijn richting (links of rechts de wereld rond), snelheid (tussen de 195 m. en 195 km. per uur) en aantal (tussen 2 en 40).

Feest der muzen
Het standbeeld met fontein voor de ingang van de Stadsschouwburg is van Joop Hekman. Deze muzen (Komedie, Tragedie en Dans /Poëzie) nodigen uit tot een bezoek aan de tempel der muzen: de Stadsschouwburg.

de dasspeld
Aan de linker gevelwand hangt een door Dudok ontworpen gouden beeldje van een muze dat in de volksmond ‘de dasspeld’ is gaan heten. De spreuk onder het beeldje spreekt de wens uit dat de muze het oorlogsgeweld zal overstijgen. 

brons
Rechts naast de hoofdingang staat een speciaal voor deze plek in 1976 gemaakt bronzen beeld van Leo de Vries. 

I'll be your mirror
In de Zocherfoyer zien we een grote ronde spiegel in de vorm van een gong: ‘I’ll be your Mirror’ (2015) van Giny Vos. De spiegel bestaat uit 15 segmenten, die in ‘slow motion’ gaan bewegen in reactie op geluid in de ruimte. De bewegingen kunnen langzaam gaan, maar ook ineens schoksgewijs, verbrokkelen, krakkeleren. Als de gong gaat voor de aanvang van een voorstelling, gaan de spiegeldelen sneller bewegen en gaat ook het licht achter de spiegel gloeien. Het is een werk waar de bezoeker zelf invloed op heeft, waarmee je zelf ook ‘op het toneel’ staat.

Pegasus
In de Zocherfoyer zweeft hoog in de lucht het beeld “Pegasus” van Floyd Dewitt. Het beeld is in 1972 in opdracht van de gemeente speciaal voor de schouwburg gemaakt.

borstbeelden
De schouwburg is in de loop der jaren in het bezit gekomen van 7 bronzen portretten die allemaal geplaatst zijn op de loggia. De bronzen portretten zijn van Paul Verbist, Wim Sonneveld, Willem Dudok, Mr. G. ter Pelwijk, Dr. F.H. Fentener van Vlissingen, Ida Wasserman en Pjort Sjaroff.

Escher
De muurschildering van Escher is niet speciaal voor de Stadsschouwburg gemaakt. Het kunstwerk is afkomstig van een Utrechtse begraafplaats. Voor de laatste verbouwing (2014-2015) bevond het zich in restaurant Zindering, nu is het verplaatst naar de Escherfoyer.

ornament ereloge Grote Zaal (koper)
In zijn brief van 21 mei 1940 aan Dudok had edelsmid Leo Hendrik Maria Brom gevraagd of er ten behoeve van de Stadsschouwburg nog andere metaalwerken moesten worden vervaardigd. meer info

 

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]