IMG_0089.jpg
‘I’ll be your Mirror’ van Giny Vos.
‘I’ll be your Mirror’ van Giny Vos.

kunst in de schouwburg

Feest der muzen
Het standbeeld met fontein voor de ingang van de Stadsschouwburg is van Joop Hekman. Deze muzen (Komedie, Tragedie en Dans /Poëzie) nodigen uit tot een bezoek aan de tempel der muzen: de Stadsschouwburg.

de dasspeld
Aan de linker gevelwand hangt een door Dudok ontworpen gouden beeldje van een muze dat in de volksmond ‘de dasspeld’ is gaan heten. De spreuk onder het beeldje spreekt de wens uit dat de muze het oorlogsgeweld zal overstijgen. 

Eenvoud & verfijning
Het lichtkunstwerk (1995) op de rand van de toneeltoren is van Floris van Manen. Het werk bestaat uit bewegende lichtpuntjes. De beweging kent een cyclus waarvan de lengte langer is dan een mensenleven. De elementen waaruit het werk is opgebouwd zijn richting (links of rechts de wereld rond), snelheid (tussen de 195 m. en 195 km. per uur) en aantal (tussen 2 en 40).

brons
Rechts naast de hoofdingang staat een speciaal voor deze plek in 1976 gemaakt bronzen beeld van Leo de Vries. 

I'll be your mirror
In de Zocherfoyer zien we een grote ronde spiegel in de vorm van een gong: ‘I’ll be your Mirror’ (2015) van Giny Vos. De spiegel bestaat uit 15 segmenten, die in ‘slow motion’ gaan bewegen in reactie op geluid in de ruimte. De bewegingen kunnen langzaam gaan, maar ook ineens schoksgewijs, verbrokkelen, krakkeleren. Als de gong gaat voor de aanvang van een voorstelling, gaan de spiegeldelen sneller bewegen en gaat ook het licht achter de spiegel gloeien. Het is een werk waar de bezoeker zelf invloed op heeft, waarmee je zelf ook ‘op het toneel’ staat.

Pegasus
In de Zocherfoyer zweeft hoog in de lucht het beeld “Pegasus” van Floyd Dewitt. Het beeld is in 1972 in opdracht van de gemeente speciaal voor de schouwburg gemaakt.

borstbeelden
De schouwburg is in de loop der jaren in het bezit gekomen van 7 bronzen portretten die allemaal geplaatst zijn op de loggia. De bronzen portretten zijn van Paul Verbist, Wim Sonneveld, Willem Dudok, Mr. G. ter Pelwijk, Dr. F.H. Fentener van Vlissingen, Ida Wasserman en Pjort Sjaroff.

Escher
De muurschildering van Escher is niet speciaal voor de Stadsschouwburg gemaakt. Het kunstwerk is afkomstig van een Utrechtse begraafplaats. Voor de laatste verbouwing (2014-2015) bevond het zich in restaurant Zindering, nu is het verplaatst naar de Escherfoyer

Douwe Egbertszaal - Ornament ereloge (koper)
In zijn brief van 21 mei 1940 aan Dudok had edelsmid Leo Hendrik Maria Brom gevraagd of er ten behoeve van de Stadsschouwburg nog andere metaalwerken moesten worden vervaardigd. meer info

 • expositie Sjaan van Hofstede

  De expositie 'Huls' en 'Omarmme' van Sjaan Hofstede is te zien en te beleven op 16, 17, 18 en 19 juni van 13.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur onder het afdak bij de Lucasbrug en op de aanlegsteiger.
  De expositie is het afstudeerwerk Van Sjaan van Hofstede, BA Theatre Design HKU.

  Huls
  Huls is een beeldend onderzoek over ruimte innemen. Letterlijk ruimte innemen. De HULS is een met lucht gevuld, goud, glimmend object. Sjaan nam het mee naar de openbare ruimte en blies het op. Het opblazen kost tijd en vraagt veel aandacht. Het maakt een hard en dwingend geluid. Hiermee onderzoekt zij haar rol als performer.

  “Wie ben ik naast dit grote gouden object. Ben ik de eigenaar? Claim ik de ruimte die erin geblazen wordt?” Door middel van publieke interventies vraagt Sjaan aandacht voor de ruimte die kunstenaars innemen in de openbare ruimte. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een gesprek. 'Huls' is een foto en video-installatie

  Omarmme
  “Wanneer je wordt aangeraakt, geaaid en gestreeld, doet dat iets met je geluksgevoel. Je voelt je lijf, je voelt dat je bestaat! Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Het is een van de belangrijkste middelen tot contact vanaf ons vroegste bestaan.”
  'Omarmme' is een intieme, zintuigelijke en individuele ervaring over het belang van aanraking en huidcontact. Als reactie op de dingen die we vies zijn gaan vinden aan het menselijk lichaam. De deelnemer neemt plaats in het object en ervaart in geur, geluid en gevoel een zachte omarming. Bij de aanlegsteiger nodigt Sjaan mensen uit om deel te nemen.

  Voor meer informatie https://hkutheaterpresenteert.nl/

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]