levendig_gebouw_SSBU©dorienhein-0481.jpg

mindervaliden

Voor gasten met een handicap hebben wij een aantal voorzieningen en speciale regelingen.

 • rolstoelgebruikers

  Alle publieksruimtes van Stadsschouwburg Utrecht zijn bereikbaar via de lift en toegankelijk voor mindervaliden. In de zalen is een aantal plaatsen beschikbaar voor rolstoelgebruikers en eventuele begeleiders. Deze plaatsen kun je reserveren via de kassa: 030-2302023. Online reserveren van rolstoelplaatsen is helaas (nog) niet mogelijk. In de entreehal bij de balie is een toilet voor mindervaliden.

  rolstoelplaatsen
  In de Douwe Egbertszaal is ruimte voor een aantal rolstoelen aan de zijkanten van de zaal en op rij 13. Ook houden we een aantal plaatsen geblokkeerd voor eventuele begeleiders. In de Blauwe Zaal is plaats voor vier rolstoelen. Gasten in een rolstoel betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang.

  let op:
  Bij populaire voorstellingen verdient het aanbeveling snel te reserveren. Wanneer een voorstelling is uitverkocht gaan ook de rolstoelplaatsen in de vrije verkoop.

 • slechthorenden

  Zowel de Douwe Egbertszaal als de Blauwe Zaal is uitgerust met een infrarood-zendinstallatie t.b.v. slechthorenden. Bij de balie zijn vóór aanvang van de voorstelling hoortoestellen in bruikleen verkrijgbaar. Bij voorstellingen op andere locaties zijn geen hoortoestellen aanwezig.

  Dit seizoen bieden we i.s.m. Theater met Toilk vier voorstellingen aan met een gebarentolk.

  • 27 dec 15.00 uur - Het Filiaal theatermakers - Back to Oz
  • 28 jan 20.30 uur - Brigitte Kaandorp - Eh...
  • 20 mrt 19.00 uur - Theater Rotterdam - Repelsteeltje
  • 3 mei 15.00 uur - Annie de musical

  Kaarten kun je bestellen door een mail te sturen naar kassa@ssbu.nl.

 • visueel beperkten

  De schouwburg en de voorstellingen zijn toegankelijk voor gasten met een blindengeleidehond. Visueel beperkte gasten betalen de tweederangsprijs voor een plaats op de eerste rang. Wil je gebruikmaken van de korting, bel dan de kassa: 030-2302023.

  N.B. Deze kortingsregeling geldt niet bij de voorstellingen met audiodescriptie/blindentolk: 

  • 27 okt - 't Schaep met de 5 Pooten  
  • 29 dec - Back to Oz
  • 26 feb - Othello

  Bij deze voorstellingen is vooraf een speciale inleiding met 'meet & feel'. Hier worden de kostuums en het decor beschreven, kunnen rekwisieten van dichtbij worden bekeken en gevoeld en kan worden kennisgemaakt met de stemmen van de acteurs.

  wat is audiodescriptie?
  Audiodescriptie is bedoeld voor blinde en slechtziende kijkers. Ook zij kijken geregeld televisie en gaan naar theater, maar missen een deel van de informatie als niemand er iets over zegt. Daarom wordt gebruik gemaakt van een commentaarstem tussen de dialogen door (via koptelefoon). De stem beschrijft handelingen, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen. 

 • parkeren voor mindervaliden

  Stadsschouwburg Utrecht heeft geen eigen parkeergelegenheid. Het is wel mogelijk met de auto tot voor de hoofdingang te rijden om iemand af te zetten.

  De gemeente heeft drie parkeerplaatsen voor mindervaliden op het Lucasbolwerk. Deze zijn niet reserveerbaar. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je echter ook gratis parkeren op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Dit geldt niet in parkeergarages of op parkeerplaatsen van vergunninghouders.

  meer info: parkeren voor mindervaliden

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!