het gebouw
De Stadsschouwburg Utrecht is in 1937 door architect Willem Dudok ontworpen en werd voltooid in het oorlogsjaar 1941. Het gebouw staat aan de rand van het centrum op de vroegere verdedigingslinie.
In de 19e eeuw legde J.D. Zocher op deze verdedigingslinie een wandelgebied aan in Engelse landschapsstijl: kronkelpaden, heuvels, bosschages en doorkijkjes. Dudok breekt met deze Engelse landschapsstijl. Wie het drukke centrum uitkomt ziet een lege ruimte die zicht geeft op de schouwburg.
Dudoks toelichting over ontwerp
'De dichte toneelwanden rijzen uit het water op, aan den voet gesteund door de horizontalen der kleedkamers. Overigens is het gehele gebouw zo laag mogelijk gehouden, waardoor het zich goed voegen zal in de fraaie tuinomgeving.'
Het gebouw werd in 2010 erkend als rijksmonument.
Grote Zaal
De Stadsschouwburg kent twee zalen. De Grote Zaal heeft doorgaans een capaciteit van 847 toeschouwers, maar door een heftechniek kunnen acht stoelenrijen omhoog worden getild en aan het balkon bevestigd. Dan telt de zaal 627 zitplaatsen.
Blauwe Zaal
De Blauwe Zaal is een vlakke-vloertheater met tribunes. De zaal biedt plaats aan ongeveer 165 bezoekers en kent geen vaste plaatsen. Door het kleinschalige karakter zijn hier vooral voorstellingen te zien met een intiem karakter. Ze beginnen in de regel een half uur later dan in de Grote Zaal.
publieke ruimtes
• theatercafé restaurant Zindering (1ste etage)
• Hekmanfoyer (1ste etage)
• Dudok- en Zocherfoyer (begane grond)
verbouwingen
In 1995 is de toneeltoren rigoureus verbouwd (Architect Erik Knippers) omdat voorstellingen met grote decors niet meer op de Utrechtse planken pasten. De oude toneeltoren is nog zichtbaar door de glazen wanden. Onlangs heeft een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden van onder andere De Blauwe Zaal, Zindering, de entree en de kantoren.