Crashtest Ibsen (2023)

Het Zuidelijk Toneel | Theaterproductiehuis Zeeland

Grote Zaal
Toneel

Crashtest & Chill - de ultieme Ibsen-binge

Crashtest Ibsen is terug! In deze 2023 Crashtest Ibsen volg je op één avond in drie afleveringen, van ieder een uur, het leven van de inwoners van een fictief negentiende-eeuws Noors stadje. Deze Crashtest is te snel om weg te zappen, nog immer belachelijk actueel en uitermate binge-waardig. Met een cast om je vingers bij af te likken, inclusief Noorse snacks. Let’s Crashtest & Chill.

All inclusive theaterervaring
Het is de hoogste tijd om de Crashtest der Crashtests te bingewatchen. Crashtest Nora, Crashtest Volksvijand en Crashtest Ik Zie Spoken zijn op één avond te zien. In iedere aflevering spietsen de personages op een lichte manier, met de nodig humor en in hoog tempo, maatschappelijke kwesties als een portie verse vis aan hun speer. In iedere aflevering maak je kennis met de moraalridder, de non-conformist, de voorzichtige, de revolterende, het zwarte schaap en het buitenbeentje. Verwacht een theaterervaring vol plotwendingen, drama en messcherpe dialogen. En tussen de afleveringen door doe je jezelf tegoed aan Noorse snacks of maak je een praatje met de acteurs terwijl zij zich opmaken voor de volgende aflevering.

  • 3 afleveringen, 3 wereldberoemde Ibsen-drama's

    Afl. 1 Crashtest Nora
    Kerst 1879. In een Noors stadje schopt Torvald Helmer het, na een fikse burn-out, tot bankdirecteur. Het is dankzij zijn vrouw Nora dat hij weer helemaal de oude is. Zij zorgde ervoor dat hij kon herstellen op het zonnige Capri. Echter moest Nora daarvoor, zonder weten van haar man, geld lenen van ’louche’ bankmedewerker Nils Krogstad. Maar als haar man Krogstad dreigt te ontslaan, komt Nora in de problemen, want Krogstad eist van Nora dat hij haar positie redt. Gaandeweg realiseert Nora zich dat haar ondergeschikte positie als vrouw en echtgenote de reden is dat ze steeds listen moet verzinnen om te overleven. En dus is het tijd voor en radicaal besluit…

    Afl. 2 Crashtest Volksvijand
    Lente 1881. In hetzelfde Noorse stadje maken de bewoners zich op om de badgasten te ontvangen in het plaatselijke kuurcentrum Waterworlds. De dokter, Thomas Stockmann, ontdekt echter dat het toevoerwater van het kuuroord sterk vervuild is. Het brengt hem op ramkoers met zijn broer; de burgemeester die er alles aan doet om de reputatie van het stadje te redden. De linkse pers ruikt bloed en jaagt de beide broers tegen elkaar in het harnas. Op wonderlijke wijze kiest de plaatselijke middenstand de kant van de burgermeester. Net op tijd beseffen de personages dat ze door de auteur tegen elkaar worden opgezet…

    Afl. 3 Crashtest Ik Zie Spoken
    Net buiten het Noorse stadje ligt Villa Rosevold. De vrouw des huizes, mevrouw Alving, kan haar geluk niet op. Haar zoon is thuis na een jarenlang verblijf in Parijs en ze opent een nieuw weeshuis ter ere van haar overleden man. Mevrouw Alving is ervan overtuigd dat ze regie voert over haar eigen leven en waant zich verzekerd van een gelukkige toekomst. Maar dan slaat het noodlot toe. Haar zoon blijkt ongeneeslijk ziek. Haar meid, Regina, wil naar de stad voor avontuur. En de timmerman en dominee ruïneren, nog voor de officiële opening, eigenhandig het nieuwe weeshuis. En dan is er nog die mysterieuze gast, die alleen zij lijkt te zien…

  • praktische informatie over de voorstelling

    De drie afleveringen duren elk ongeveer een uur met tussendoor een langere en een kortere pauze (totale duur ca. 4 uur). In de pauzes wordt een drankje en een aantal kleine Noorse hapjes aangeboden. Als je na afloop van de voorstelling op 5 november of voorafgaand aan de voorstelling op 6 november bij ons wilt dineren, reserveer dan een tafeltje in Zindering of koop bij het bestellen van de kaarten het dinerarrangement.

  • makers en spelers

    regie: Sarah Moeremans, tekst: Joachim Robbrecht, spel: Judith van den Berg, Gillis Biesheuvel, Evelien Bosmans, Joep van der Geest, Louis van der Waal, Peter Seynaeve, kostuumontwerp: Daphne de Winkel, vormgeving: Ruimtetijd - Theun Mosk, geluidsontwerp: Timo Merkies, lichtontwerp: Stan Bannier, regieassistent: Kato Cornil, productie: n’ More - Ellen van Bunnik, technische productie: Stan Bannier en Marcel Brand, technici: Marcel Brand, Arco Middendorp, Emile van Gils, Tom IJpelaar, Joris van Oosterhout, artistiek advies: Piet Menu, directeur Theaterproductiehuis Zeeland: Silvie Dees, scènefoto's: Sofie Knijff, www.hzt.nl, www.theaterproductiehuiszeeland.nl

tips

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]