Wachten op Godot

Wachten op Godot

Het Nationale Theater | Erik Whien

Grote Zaal

Toneel

met inleiding

drankje inclusief

do 25 apr 2024

20:00 - 22:20

Erik Whien regisseert opnieuw de theaterklassieker van Samuel Beckett

Met Wachten op Godot komt ‘het beste toneelstuk aller tijden’ terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren.
 

Twee mannen, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Ene Pozzo komt langs, die een andere man, Lucky, aan een touw meesleept. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”.

Erik whien
In 2009 regisseerde Erik Whien Wachten op Godot, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen. Na successen met Eindspel, Krapps laatste band en Happy Days zet hij na vijftien jaar opnieuw zijn tanden in dit poëtische, absurde en grappige toneelstuk.

Blinden en slechtzienden kunnen thuis ter voorbereiding een audio-inleiding beluisteren. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels is een voorbereidingsdocument beschikbaar, Klik hier voor het document.
 

Regisseur Erik Whien waagt zich telkens weer aan een stuk van de Ierse toneelschrijver Samuel Beckett. Wat maakt diens teksten zo bijzonder?

Over de toneelteksten van Beckett wordt vaak heilig gedaan. Dit voorprogramma biedt je handvatten om je tot zijn werk te verhouden. De filosofische stroming en de historische context komen aan bod, zijn strikte regieaanwijzingen en welke vrijheden die opleveren. En wat is het verschil tussen zinloos en absurd? In deze crash course word je in een half uur Beckett-kenner!

tekst: Samuel Beckett, vertaling: Jacoba van Velde, regie: Erik Whien, cast: Jaap Spijkers, Mark Rietman, Bram Coopmans en Joris Smit, scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck, kostuums: Rebekka Wörmann, licht: Julian Maiwald, dramaturgie: Kyra Mol, regie-assistentie: Doris Vervuurt, educatiemakers: Tim Lafeber en Laura van Zuijlen, campagnebeeld: Anne Claire de Breij, scenefoto's: Salih Kilic, www.hnt.nl

Wachten op Godot

Het Nationale Theater | Erik Whien

Wachten op Godot

selecteer datum en tijd

do 25 apr 2024

20:00 - 22:20

€ 28,50 / € 24,50 / € 18,50 / t/m 18 jaar € 12,50

koop kaarten

inleiding

19:00 - 19:30

€ 2,00

uitverkocht

Mark Rietman is als meesterlijke komiek de motor van het stuk, dankzij zijn optimale timing. Met zijn uitgesproken mimiek, zijn afwisseling van sarcastische, naïef-verbaasde, lijzige en kribbige tekstbehandeling en zijn moedeloze voorkomen geeft hij extra diepte aan de grillen van Estrago.

Grappig en troostrijk door subliem spel.

Een stuk dat je doet voelen hoe vreemd het is om mens te zijn, en dat je tegelijk onbedaarlijk kan laten lachen om jezelf.

Nederlands dagblad
lees de recensie

tips

gratis met U-OV naar de schouwburg
dineren in Zindering

Kies een taal