Topic Talk - Between provocation en invitation.jpeg
Between Provocation and Invitation n
Between Provocation and Invitation n
Topic Talk - Performing Care.jpeg
Performing Care e
Performing Care e
Topic Talk - Black body white gaze.jpeg
Black Body - White Gaze e
Black Body - White Gaze e

Topic Talk

SPRING Academy

Actuele onderwerpen die ertoe doen

Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over SPRING thema’s: actuele onderwerpen die ertoe doen. Welke trends zien we in het hedendaagse podiumkunstenveld en wat betekenen ze voor de wereld om ons heen? Moderator Merel Heering gaat het gesprek aan met SPRING kunstenaars en/of interessante gastsprekers. De Talks zijn voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische expert, de student en de professional. Ze zijn gemakkelijk te combineren met voorstellingsbezoek, maar kunnen ook los bezocht worden. Ze zijn gratis en open voor iedereen. 

Topic Talks maken deel uit van SPRING Academy

 • 20 mei | Between Provocation and invitation

  Het zwaartepunt in de podiumkunsten verschuift. Provocatie stond centraal in de avant-garde, maar lijkt nu plaats te maken voor iets anders: ‘Futurity’, zorg, emancipatie, educatie, collectiviteit? Het lijkt altijd lastiger om de juiste woorden te vinden voor hedendaagse veranderingen dan om het verleden te beschrijven. Is er nog ruimte voor provocatie? Welke woorden kunnen we gebruiken om hedendaagse ontwikkelingen te beschrijven? Hoe verhouden verschillende generaties podiumkunstenmakers zich tot provocatie en/of invitatie als strategieën en termen?

  De gasten van deze Topic Talk zijn Samara Hersch, Amparo González Sola, Julian Hetzel, en Ntando Cele. Tijdens SPRING 2023 zijn van deze vier makers drie verschillende voorstellingen te zien. Samara Hersch's It's Going to Get Dark speelt op 19 en 20 mei in Het Huis. The conspiracy of forms van Amparo González Sola speelt op 20 en 21 mei in De LiK. Julian Hetzel en Ntando Cele hebben samengewerkt voor de voorstelling SPAfrica, die van 21 t/m 23 mei in Theater Kikker speelt. 

 • 26 mei | Performing Care

  Verschillende hedendaagse kunstenaars gebruiken care (zorg in de brede zin) als artistieke taal om te bevragen hoe we met de mensen en wereld om ons heen omgaan. Waar komt de noodzaak hiervoor vandaan? Hoe werkt die artistieke taal? Beïnvloedt dit de manier waarop we podiumkunsten organiseren? Welke voorstellen doen deze kunstenaars voor de manier waarop we samenleven, zorgdragen en onze gezondheidszorg organiseren?

  SPRING kunstenaars Jija Sohn, Paweł Duduś en Kim Ramona Ranalter zullen deze thema’s bespreken in relatie tot hun werk. Jija Sohn presenteert op SPRING 2023 samen met Aleksandra Lemm en Julia Reist twee keer het werk Landing on Feathers in BAK. Paweł Duduś en Kim Ramona Ranalter zijn samen met Lucy Wilke makers van SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIPdat twee keer te zien is in de Paardenkathedraal. 

 • 27 mei | Black Body - White Gaze

  We zien de emancipatie van zwarte lichamen in westerse theaters, maar het publiek is overwegend wit. Wat doet die witte blik met het zwarte lichaam? Is emancipatie van deze blik mogelijk en (hoe) vormt het theater een goede context hiervoor? Hoe overstijgen we de reproductie van exotisme? En hoe gaan kunstenaars met deze vragen om?

  SPRING Makers Ligia Lewis, Harald Beharie, en Dries Verhoeven gaan in gesprek met elkaar, de moderators en het publiek. Van Ligia Lewis zijn tijdens SPRING 2023 twee voorstellingen te zien: Still Not Still en A Plot / A Scandalbeide in de Stadsschouwburg. Harald Beharie's voorstelling Batty Bwoy is twee keer te zien in Het Huis. Dries Verhoevens Dear beloved friend, speelt in de Stadsschouwburg.

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]