borduren 7.jpg
borduren 3.jpg
borduren 8.jpg

Let's grow flowers not walls

Jolanda Schouten en vele anderen

'Let’s grow flowers not walls' is een groeiend community borduurproject onder leiding van beeldend kunstenaar Jolanda Schouten (die vanaf 2 maart exposeert in de schouwburg) waarbij mensen uit alle windstreken samen borduren aan een serie grote tuintapijten.

Met draden vertellen we verhalen. Borduursteken hebben een geschiedenis en betekenis die verbonden zijn aan je cultuur, je identiteit, aan wat je van je moeder of je oma geleerd hebt. Door samen een tuintapijt te maken, bouwen we aan een community van bewoners uit Utrecht; oude en nieuwe bewoners! Jolanda begon in 2021 met een klein vierdaags kunstproject FLOWERBOMB met kinderen in het AZC Utrecht. Snel werd dit project overgenomen door hun moeders en hun vriendinnen is gaan groeien. Nu vieren we op Internationale Vrouwendag het plezier van samen maken, de verhalen van alle medeborduursters, de kennis van borduursteken, de vriendschappen die ontstaan zijn tussen nieuwe en oude Utrechters.

De basis vormt een rol antiek linnen, geweven van Hollands vlas van 60 x 900 cm. Jolanda Schouten maakte een schildering op het doek. Op die schildering werd de afgelopen tijd geborduurd. ¬Die schildering van de bloemen past bij het seizoen en is geïnspireerd op het antieke Perzisch tapijt waarop vaak de ideale tuin verbeeld wordt. Dit project is vorig jaar gestart in het kader van Utrecht 900, stad zonder muren. Nu borduren we met elkaar verder. In Stadsschouwburg Utrecht ben je op 26 feb en 5 mrt en op 8 maart van 13.30 tot 16.00 uur van harte welkom om met ons mee te doen. Ook kinderen kunnen meeborduren.

borduurmanifestatie met masterclass en workshop
Op 8 maart, internationale vrouwendag, is er een grote borduurmanifestatie. Vanaf 13.00 leggen we samen de laatste hand aan dit bijzondere bloementapijt. Topborduurster Desireé Hammen begeleidt ons hierbij in een speciale Masterclass. Het uiteindelijke resultaat waar sinds september door meer dan 150 mensen aan is gewerkt presenteren we feestelijk rond 17.00 uur.

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]