Cheroney Pelupessy.jpg

Keturunan

Cheroney Pelupessy

Blauwe Zaal
Dans

Moluks-Indische geschiedenis in multidisciplinair kunstproject

Trots, schaamte, leed, eer, verwarring? Wat is het gevoel dat naar boven komt als we het over onze afkomst hebben, met haar wortels in Indonesië, Molukken en Nederland? In het multidisciplinaire programma 'Keturunan' wordt een verhaal verteld vanuit het perspectief van een aantal nakomelingen van voorouders die een veelbewogen reis hebben doorgemaakt in hun relatie met Nederland. Het eren van de voorouders wordt beschouwd als de verbinding met het verleden. In 'Keturunan' wordt deze geschiedenis meegenomen, en wordt er een brug geslagen naar de huidige, jongere generaties. 

“Kalo bukan skarang kapan lai, kalo bukan katong la sapa lai?” 
– Het is nu of nooit, als wij het niet doen wie gaat het dan doen?

In haar choreografie combineert Cheroney haar eigen bewegingsstijl (urban contemporary) met traditionele Balinese dans. ‘Keturunan’ wordt uitgevoerd door vijf Moluks-Indische dansers en een traditionele Molukse muzikant.

  • documentaire en foto-expositie

    Bij de voorstelling wordt een korte documentaire vertoond die draait om de vraag: “Wie ben jij als persoon/danser, en wat voor invloed heeft de Molukse cultuur daarop gehad? In hoeverre draag je dat bij je?”

    De foto-expositie is een eerbetoon aan de reis van vroeger naar nu. Historische foto’s uit de Moluks-Indische geschiedenis worden ‘herschapen’ met de cast van Keturunan. Indisch koloniaal erfgoed wordt getransformeerd naar de huidige tijd. De poses en omgevingen die te zien zijn op de historische foto’s worden nagemaakt met hedendaagse kleding en make-up.

tips

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]