Gelukzoekers op Sumatra

Yara Alink, Willem Voogd, Stefan Rokebrand e.a.

Grote Zaal
Toneel

Over de onderbelichte kant van onze koloniale bezetting van Indonesië

Na het succes van ‘De Tolk van Java’ en 'Lichter dan ik' buigen de makers zich opnieuw over de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans 'Rubber' en 'Koelie' van Madelon Székely-Lulofs, duikt ‘Gelukzoekers op Sumatra’ in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Terwijl in Europa de 'roaring twenties' hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval van de plantage en komt iedereen bedrogen uit.

• In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten.

 • ínleiding door Rick van Werd

  over de inleiding
  'Gelukszoekers op Sumatra' is gebaseerd op twee romans die schrijver en journalist Madelon Székely-Lulofs begin jaren dertig van de vorige eeuw schreef. Zij schetst daarin het leven op de rubberplantages op Sumatra tijdens de roaring twenties, van hoogtijdagen tot economisch verval. In een systeem van mensonterende onderdrukking, grootschalige ontbossing en een decadente levensstijl onder de witte planters worstelen personages met zichzelf, elkaar en de omstandigheden. De inleiding gaat in op de historische context bij deze voorstelling en op het maakproces waarin voortdurend is gezocht naar manieren om aan beide perspectieven, zowel dat van de witte planters als dat van de uitgebuite contractarbeiders, recht te doen.

  over de inleider
  De inleiding wordt verzorgd door Rick van Werd,  van 'Gelukzoekers op Sumatra'. Rick van Werd begon op de MBO Theaterschool in Rotterdam, speelde een jaar bij DOX Utrecht en studeert momenteel aan de Toneelacademie Maastricht. Hij speelde een rol in De Oost. Hij was te zien in Flikken Rotterdam. Rick van Werd is tevens actief bij het talentontwikkelings- en productieplatform DOX in Utrecht.

 • credits

  vrij naar de romans van Madelon Székely-Lulofs, tekst en regie: Olivier Diepenhorst, tekst dramaturgie: Janine Brogt, spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd, foto's: Annemieke van der Togt, www.korthalsstuurman.nl

 • De verstikkende hitte, het beklemmende niets, knap hoe dat haast voelbaar wordt

  Telegraaf -
 • Mooie beklemmende sfeer

  Trouw -

tips

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]