Every Brilliant Thing

Het Nationale Theater

Blauwe Zaal
Club NU Toneel

“Theatrale spijkerbom van menselijke veerkracht, liefde en troost” – NRC Handelsblad

Een kind van zeven begint aan een lijst met dingen die het leven de moeite waard maken. Schepijs. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan, blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind. Deze hartverwarmende monoloog afwisselend gespeeld door Bram Suijker (9 en 10 feb.) en Tamar van den Dop (11 feb.), is humoristisch en hoopvol, dicht gespeeld op en met het publiek. “De mooiste monoloog van het jaar.” (NRC Handelsblad). 

'Every Brilliant Thing' is een 'hilarisch grappige' (The Guardian) voorstelling, waarbij je als publiek medeverteller wordt van een hartverwarmend en hoopvol verhaal dat met een ontwapenende echtheid een licht schijnt op depressie. Een unieke collectieve theaterervaring met een swingende soundtrack van jazz en blues. Over hoever we willen gaan voor de mensen van wie we houden, een warm pleidooi voor compassie en een liefdevolle ode aan het leven.

In deze voorstelling komen onderwerpen als depressie en zelfdoding aan bod.
De voorstelling is geschikt voor 14+.

• Bekijk de speellijst op www.hnt.nl, misschien zijn er elders in het land nog kaarten beschikbaar.

nagesprek in de Escherfoyer
De gespreksleider gaat met een aantal bezoekers in gesprek over de dingen die het leven de moeite waard maken. Is het liefde, de natuur, geld? Hoe komt het dat deze dingen een verschil maken? En wat gebeurt er als je ze niet meer kunt zien of ervaren?

 • audiodescriptie voor slechtzienden en blinden

  Op vrijdag 10 februari 2023 wordt de voorstelling gespeeld met audiodescriptie. Voor meer informatie, bezoek onze pagina over gebaren- en blindentolken.

 • troostlijst – muziekinstallatie Every Brilliant Song

  Muziek is een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Het personage vindt er troost in, blijdschap, herinneringen. Eigenlijk vertelt het personage diens levensverhaal aan de hand van muziek. In ons leven speelt muziek ook een belangrijke rol. Voor de troostlijst gaan we op zoek naar muziek waardoor we getroost worden. In de Escherfoyer staat een installatie waar je muziek kunt beluisteren waardoor andere bezoekers getroost worden. Zelf kun je ook een troostnummer toevoegen aan de lijst en zo breidt de troostlijst zich gedurende de tournee uit. Aan het einde van de tournee is er een prachtige afspeellijst.

 • randprogramma Club NU

  Op donderdag 9 februari is er randprogramma georganiseerd door het Club NU panel. Een Utrechtse jonge maker brengt op eigen wijze een ode aan de dingen die het leven de moeite waard maken. Laat je verrassen! Daarnaast draait er elke avond een DJ in Mevr. Dudok. Meer weten over Club NU?

 • meer achtergrond in de HNTpodcast

  Rondom de voorstelling maakte Het Nationale Theater twee podcasts. Luister naar een gesprek met schrijver Duncan Macmillan of hoor hoe Tamar van den Dop en Bram Suijker van deze vertelling hun eigen verhaal maakten. In het gesprek dat programmamaker Laura van Zuijlen had met schrijver Duncan Macmillan gaan zij in op het belang en de behoefte om onderwerpen als depressie en verslaving zelfdoding met mededogen en humor zichtbaar en invoelbaar te maken.

  'Depressie is iets dat zo veel voorkomt. Je hebt het óf zelf ervaren, óf je kent meerdere mensen in je omgeving die er mee kampen. En toch rust er een taboe op. Ik denk dat een van de manieren waarop de maatschappij zou moeten omgaan met depressie, is het onderwerp te normaliseren. Het stigma moet er af. We moeten er over praten' - Duncan Macmillan in de HNTpodcast 

 • credits

  tekst: Duncan Macmillan, regie: Erik Whien, spel: Tamar van den Dop of Bram Suijker, foto's: Fred Debrock, videografen: Huub Laurens en team, www.hnt.nl

tips

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]