De kwestie Sjostakovitsj

De kwestie Sjostakovitsj

BEER Muziektheater

Blauwe Zaal

Muziektheater

drankje inclusief

vr 01 mrt 20:30 - 22:00

Overpeinzingen van een componist die zuchtte onder dictatoriaal bewind

Sjostakovitsj, de beroemde Russische musicus, maakt aan het eind van zijn leven de balans op: weet hij nog wie hij is onder de façade van Sovjet-componist, of is hij zichzelf in de loop van de tijd kwijtgeraakt? In deze tijd zou hij waarschijnlijk gecanceld worden. Hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de machthebber? Deze muzikale voorstelling wil het duivelse dilemma van de kunstenaar Sjostakovitsj, die zuchtte onder het Stalinistische bewind, invoelbaar maken maar ook het publiek confronteren met snel gevormde oordelen en veroordelingen.

Helaas is Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De Boodschapper, De Nazi en de Kapper en De Reiziger.

tekst: Helmert Woudenberg, regie: Aike Dirkzwager, spel: René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden, foto: Rogier Willems, www.beermuziektheater.nl

De kwestie Sjostakovitsj

BEER Muziektheater

De kwestie Sjostakovitsj

selecteer datum en tijd

vr 01 mrt

20:30 - 22:00

€ 21,50 / t/m 18 jaar € 12,50

uitverkocht

De muzikale fragmenten zijn perfect in het tekstweefsel verwerkt en klinken soms onder een tekst, soms als separate illustratie, soms zelfs als een extra tegenspeler maar zoals gezegd: altijd als een artistiek argument in het discours.

Theaterkrant
lees de recensie

Regisseur Aike Dirkzwager laat het drietal telkens luisteren naar korte fragmenten uit wereldberoemde symfonieën en deels gecensureerde opera’s, om te achterhalen waar angst, woede en verzet te horen zijn. Dat zorgt wel voor een wat statische opzet van de behoorlijk talige voorstelling. Maar toch blijven al die vragen wel knagen, over oordelen, doorspelen, dictatuur en duimschroeven

de Volkskrant
lees de recensie

Een scherpe satire is het resultaat. In een reeks compacte scènes, strak gemonteerd door regisseur Aike Dirkzwager, volgen we de absurde levensloop van de nazi die tot oorlogsmisdadiger uitgroeit.

NRC over ‘De nazi en de kapper’

tips

gratis met U-OV naar de schouwburg
dineren in Zindering

Kies een taal