Slachthuis vijf

Theater Rotterdam | Erik Whien

"Een voorstelling waarin je kopje onder gaat en happend naar adem weer boven komt." - NRC ****

De Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim overleeft aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en is sindsdien ‘losgeraakt in de tijd’. Hij kan in 1945 door een deur stappen en ergens in 1965 naar buiten komen. Hij reist door zijn eigen bestaan en leert dat verleden, heden en toekomst tegelijkertijd plaatsvinden.

Erik Whien regisseert ‘Slachthuis Vijf’, de klassieker van Kurt Vonnegut, die zelf als krijgsgevangene het beruchte bombardement overleefde. Zijn beroemde doorbraakroman is snoeihard en spannend, maar ook buitengewoon grappig en verdrietig, sciencefiction en filosofie tegelijk.

  • Erik Whien over het maken van Slachthuis vijf ten tijde van het uitbreken van een nieuwe oorlog

    “Het is onwerkelijk en beangstigend dat we tijdens het repeteren aan Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut zijn ingehaald door de werkelijkheid. Vonnegut schreef zijn anti-oorlogsboek in de hoogtijdagen van de Vietnamoorlog. Hij beschrijft daarin voor een groot deel zijn eigen ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. En nu, op dit moment, bekijken wij de beelden uit Oekraïne en zien de geschiedenis zich op een gruwelijke manier herhalen. Vrouwen en kinderen in schuilkelders, jongemannen aan het front en vele duizenden vluchtelingen. Vonnegut probeerde met 'Slachthuis vijf' de absurditeit en de enorme zinloosheid van een oorlog te beschrijven. Het boek is daar fenomenaal in geslaagd. Alleen de realiteit is meedogenloos. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die in deze nieuwe oorlog terecht is gekomen.”

  • credits

    gebaseerd op het boek van Kurt Vonnegut, bewerking: Koen Tachelet, regie: Erik Whien, spel: Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool, foto: Sanne Peper, www.theaterrotterdam.nl

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]