Leedvermaak trilogie

Het Nationale Theater i.s.m. New European Ensemble

Toneelmarathon met livemuziek en twee pauzes
NB: aanvangstijd is met half uur vervroegd naar 18.30 uur.

In haar beroemde trilogie – Leedvermaak, Rijgdraad, Simon – schetst Judith Herzberg met veel gevoel voor humor een portret van een familie in Amsterdam tussen begin jaren zeventig en de eeuwwisseling. Eric de Vroedt: "De Leedvermaak trilogie gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken."

In 1972 trouwt Lea voor de derde keer. Haar kersverse echtgenoot is de succesvolle arts Nico. Haar ouders, Ada en Simon, hebben de oorlog overleefd, maar ze ondervinden er toch nog de gevolgen van. Op het bruiloftsfeest worden de familieverhoudingen steeds ingewikkelder. Een kwarteeuw volgen we lief en leed van Lea’s familie en haar vrienden. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Herinneringen worden opgerakeld en weer diep weggestopt. De jongste generatie biedt hoop en heeft nieuwe energie. Maar toch blijft het trauma van de oorlog nog voelbaar. Als de jongste familieleden oud genoeg zijn, willen ze niets liever dan het verstikkende zwijgen doorbreken. 

De Leedvermaak trilogie laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Judith Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven in achteloos lijkende, luchtige en tintelende dialogen. 

• kijk hier naar de video 'Achter de schermen bij de Leedvermaak trilogie'
• Judith Herzberg was te gast bij De Taalstaat op NPO Radio 1, luister hier naar het interview
• schrijver Judith Herzberg, actrice Tamar van den Dop en regisseur Eric de Vroedt vertellen in Nieuwsuur over de kracht van de voorstelling 

 • gezocht: jongeren die niet op hun mondje gevallen zijn - meld je aan!

  Ga jij geen enkel gesprek uit de weg en ben je niet op je mondje gevallen? Laat dan je stem horen in 'Tussen jou en mij'. Stadsschouwburg Utrecht zoekt jongeren die rondom de voorstelling ‘Leedvermaak’ van Het Nationale Theater het gesprek willen aangaan tussen de verschillende generaties. 
  Wat van jouw familie echoot door in jou? Wat heb jij meegekregen van je ouders? En wat zou je zelf anders doen of niet willen doorgeven aan toekomstige generaties?

  aanmelden
  Ben je geïnteresseerd in de ander, maatschappelijk betrokken en wil je onderdeel zijn van een professionele theatervoorstelling? Ben je beschikbaar op 13 of 14 april van 13.00 tot 22.30 uur? Praat dan mee in ‘Tussen jou en mij’. 
  meld je aan 
  meer informatie 
  teaser 

 • vegetarisch menu € 17,50 - te koop via de kassa: 030-2302023

  • voor aanvang: ontvangst met Asperge crèmesoep met desembroodje
  • tijdens 1e pauze : Tabouleh van Maftoul met geroosterde groente
  • tijdens 2e pauze : Casata Zindering van ricotta pistache en chocolade

 • credits

  tekst: Judith Herzberg, regie: Eric de Vroedt, cast: Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Bodil de la Parra, Bram Coopmans, Gustav Borreman, Hein van der Heijden, Jaap Spijkers, Johannes Wirix-Speetjens, Malou Gorter, Mariana Aparicio Torres, Nick Renzo Garcia, Rick Paul van Mulligen,  Soumaya Ahouaoui en Tamar van den Dop, compositie en livemuziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong, New European Ensemble o.l.v. Emlyn Stam foto: Fred Debrock, www.hnt.nl

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]