Internationaal Theater Amsterdam - Client E. Busken (Dim Balsem) 2.jpg

Cliënt E. Busken

Internationaal Theater Amsterdam

Douwe Egbertszaal
Toneel

Vlijmscherp taalmonument van Jeroen Brouwers over aftakeling

Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich als een kleuter behandeld, weigert te spreken en geeft zich over aan een stroom herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. Raaskalt hij of is hij, zoals hij zelf beweert, nog bij zijn volle verstand? Haalt hij werkelijke herinneringen op of fantaseert hij een rijk gevuld leven bij elkaar?

Gijs Scholten van Aschat bewerkte ‘Cliënt E. Busken’, de laatste roman van Jeroen Brouwers, tot een theatervoorstelling met muziek van Jip van den Dool. Bij het lezen zag hij meteen een voorstelling in dit monumentale bouwwerk van taal, waar werkelijkheid, droom en herinnering niet van elkaar te onderscheiden zijn. Maria Kraakman debuteert als regisseur.

credits 
regie: Maria Kraakman, tekst: Gijs Scholten van Aschat, naar het boek van Jeroen Brouwers, spel: Gijs Scholten van Aschat en Jip van den Dool, muziek: Jip van den Dool, foto: Dim Balsem, www.ita.nl

  • Tekst, muziek en spel krijgen alle aandacht. Minder is meer. Dat hebben deze makers heel goed begrepen. Het resultaat is wonderschoon.

    Scènes -
  • De meanderende zinnen van Brouwers vinden in Scholten van Aschat hun ideale vertolker.

    Elsevier -

tips

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]