Lichter dan ik_Korthals Stuurman Theaterproducties_foto Annemieke van der Togt 2_socials.jpg
Lichter dan ik_Korthals Stuurman Theaterproducties_foto Annemieke van der Togt 7_socials.jpg
Lichter dan ik_Korthals Stuurman Theaterproducties_foto Annemieke van der Togt 9_ socials.jpg

Lichter dan ik

Esther Scheldwacht, Kees Hulst e.a.

Douwe Egbertszaal
Toneel

De makers van ‘De tolk van Java’ brengen opnieuw een voorstelling waarin de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing centraal staat.

‘Lichter dan ik’ is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest. Wanneer zij als huishoudster en minnares van een Hollander een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen. Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter, die door haar gemengde bloed en lichtere huidskleur de kans heeft meer status te verwerven. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze zal haar de rest van haar leven achtervolgen.

credits
tekst: Esther Scheldwacht, naar de roman van Dido Michielsen, regie: Olivier Diepenhorst, met Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Denise Aznam, Thomas Cammaert en Tara Hetharia, productie: Korthals Stuurman Theaterproducties, foto: Annemieke van der Togt, www.korthalsstuurman.nl

 • inleiding door acteur Kees Verhulst

  Lichter dan ik vertelt het levensverhaal van een negentiende eeuwse njai. Een bijzondere geschiedenis die symbool staat voor het lot van veel Indonesische vrouwen die als huishoudster en minnares van een Hollander leefden. In de inleiding wordt de historische achtergrond geschetst van deze, vaak volstrekt anoniem gebleven vrouwen. Daarnaast gaat de inleider in op de inhoudelijke en theatrale keuzes van de makers en het ambacht van batik. Deze techniek om stoffen te verven en motieven te geven, speelt een belangrijke rol in de voorstelling, zowel in het verhaal als in de kostuums. 

  De inleiding wordt verzorgd door Kees Hulst, die tevens meespeelt in Lichter dan ik. Hij kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol als Hendrik Groen in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen en speelde in verschillende films als Alles is familie, Rundfunk: Jachterwachter en Wonderbroeders en Engel. Ook speelde hij rollen in de televisieseries Gooische Vrouwen en Moordvrouw. De acteur en regisseur vertolkte de mannelijke hoofdrol in Tirza naar de roman van Arnon Grunberg, waarvoor hij met de Louis d’Or bekroond werd. Eerder was hij bij Korthals Stuurman te zien in Wuivend graan en Het Diner.

 • De uitstekend spelende vrouwen laten (...) goed zien en voelen hoe het is om een speelbal te zijn in een patriarchale samenleving, of dat nou de Javaanse of de Nederlandse is.

  de Volkskrant -
 • ‘Tegelijkertijd staat de toneelvoorstelling als een imposant huis, door de sterke acteerprestaties van de volledige cast.

  Theaterkrant -

tips

Website

We helpen je ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in. Meer info: privacy statement

[2]
[1]