0760-Tosca-Theater Rast® LonnekevanderPalen.jpg

Tosca

Theater Rast

Douwe Egbertszaal
Opera

Gebaseerd op de bekende opera van Puccini maakt regisseur Celil Toksöz een volksopera met nieuwe arrangementen en libretto’s, gezongen in het Koerdisch. Een machthebber, een kunstenaar en een intellectueel worden geconfronteerd met een vluchteling die onderdak zoekt. De keuzes die zij maken hebben verstrekkende gevolgen, voor henzelf en voor anderen. Helpen of niet helpen, de wet volgen of naar je eigen hand zetten, standvastig leven naar je hart of toegeven aan de angst, dat zijn de dilemma’s in ‘Tosca’.

credits
regie: Celil Toksöz, met Ali Tekbas, Gulseven Medar, Rodja Senses e.a., coproductie met Stadstheater Diyarbakir, foto: Lonneke van der Palen, www.rast.nl

  • lees meer over regisseur Celil Toksöz

    Regisseur Celil Toksöz herkent de voor hem bekende huidige politiek van het Midden-Oosten in Puccini’s verhaal over macht en liefde in Rome in 1800. De Koerdische taal staat voor de taal van de onderdrukten, van de vluchteling, van het heimelijke. Het is tevens de verloren taal van de familie van Toksöz. Ook die taal zoekt als een vluchteling onderdak in deze opera. De Koerdische traditie kent geen opera, maar wel de vertelkunst dengbej. Een dengbej is een troubadour die al zingend langs de dorpen gaat, verhalend over de grote thema’s van het leven als liefdesverdriet of het verlaten van je land. In de voorstelling 'Tosca' leveren twee dengbej vanaf de zijlijn hun tegendraadse, soms droogkomische commentaar op het tragische verhaal. De professionele Koerdische muzikanten en zangers zijn afkomstig uit alle Koerdische landen en windstreken.

goed om te weten

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!