DE EXPEDITIE 3.jpg

De Expeditie - zaterdag

Hele gebouw
Hoe ik talent voor het leven kreeg Verdieping

‘Hoe is het om te vluchten, alles achter te laten, en een nieuw leven op te bouwen in een vreemd nieuw land? De Expeditie, het verdiepingsprogramma van de theaterproductie 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' , geeft je met debat, muziek, film, comedy, kunst en workshops een menselijk perspectief op een groot onderwerp. De meeste onderdelen zijn vrij toegankelijk, behalve de workshops.

programma
Hieronder vind je meer informatie over de verschillende programma-onderdelen. Elk onderdeel biedt een eigen perspectief op hoe het is om te vluchten en een nieuw leven te beginnen. 

 • doorlopend: De ontmoetingsruimte - De Voorkamer (Dudokfoyer)

  De Voorkamer is een ontmoetingsruimte voor en door nieuwkomers en de lokale gemeenschap in Utrecht. In samenwerking met omwonenden, azc-bewoners en statushouders, worden de ruimte en het programma van De Voorkamer ontwikkeld en in stand gehouden; objecten, verhalen en activiteiten worden zelf bedacht en uitgevoerd. Ook voor 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' ontwierpen de community-leden van De Voorkamer een ontmoetingsplek. Speel een potje backgammon terwijl je geniet van heerlijke Arabische koffie en aanschouw ondertussen de zelfgemaakte setting van backgammonborden, koffiekopjes, kussens en tafels die door hen zelf zijn gemaakt. 

 • 12.30, 16.00, 18.00 en 22.00 uur: De Turkijedeal - Cafe Theater Festival | St. Nieuwe Makers

  Het Café Theater Festival (CTF) vermengt podiumkunsten, locaties en verhalen en maakt zich hard om met de verhalen die ze vertellen verschillende perspectieven te bieden en ontmoetingen te genereren. Tijdens De Expeditie presenteert het festival De Turkijedeal; waar ligt mijn grens van Renee Coralie van Beek (Stichting Nieuwe Makers). Als haar vriend vier maanden later was gevlucht dan zat hij ook vast in een vluchtelingenkamp. Muurvast. Met de Turkijedeal wordt de grens met Europa ook uit haar naam bewaakt, uit naam van de Europeaan. Maar wat betekent die deal voor haar? Als moeder, als mens? Waar ligt haar grens?

 • doorlopend: foto expositie - Onze Reis (Zocherfoyer)

  Mohammad Alzoabi volgde met zijn camera vanaf het begin de totstandkoming van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Wie zijn de spelers en hoe staan ze in het leven? Hoe kwam de voorstelling met hen tot stand? Als fotograaf portretteerde hij alle 175 spelers en legde het proces van selecties, repetities en alles er omheen vast. Deze expositie toont Onze Reis in foto’s.

 • doorlopend: AZC Style Installatie - Stichting De Vrolijkheid (entreehal)

  Stichting de Vrolijkheid organiseert kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, door en met kinderen, jongeren en hun ouders in asielzoekerscentra in Nederland. De AZC Style Installatie is een fotografie- en ontwerpproject waarbij ruim 90 jongeren op zes verschillende asielzoekerscentra in Nederland hun leven op het azc laten zien. De jongeren volgden workshops fotografie bij vier professionele fotografen en hebben in een co-creatief proces belangrijke visuele elementen uit hun lifestyle op het azc vastgelegd. De AZC Style Installatie presenteert een selectie uit deze foto’s.

  NB: Studio Harris Blondman heeft samen met acht talentvolle jongeren de beeldredactie en het grafisch ontwerp voor de tentoonstelling en een krant gemaakt. De krant is te koop in de Talent voor het leven shop.

 • doorlopend: Makers Unite Creative Lab & Shop - Makers Unite (entreehal)

  Makers Unite is een centrum van ontwerp en creatieve activiteit, met co-creatie als geheim wapen. Een onderdeel van Makers Unite is het Creative Lab-programma dat nieuwkomers verbindt met hun volgende professionele stap: onderwijs, stage of werk binnen de creatieve industrie in Nederland. Voor De Expeditie werkten de deelnemers, allemaal nieuwkomers in Nederland, aan een creatieve opdracht om een ​​visuele productie te maken die de boodschap van Hoe ik talent voor het even kreeg weerspiegelt: menselijkheid en verbinding. Het resultaat is een uniek trui-ontwerp en een film. De film is te zien, en de trui is te koop op De Expeditie, net als andere producten van Makers Unite.

 • doorlopend: Humanity House Pop Up (loggia)

  Humanity House is een plek waar je het menselijke verhaal hoort over wereldwijde uitdagingen rond vrede en conflict. Wat betekent het om te moeten vluchten? In het Humanity House kom je daar meer over te weten. Door een reis door het museum ervaar je hoe het is om in een oorlogssituatie te belanden. Daarna ontmoet je acht gevluchte mensen die hun bijzondere verhaal delen. Op De Expeditie hoor je hier een deel van. Luister naar de verhalen van Akhrat Selevani uit Irak, Lidija Zelovic uit voormalig Joegoslavië en Ram Karki uit Bhutan.

 • vanaf 17.00 uur: Short films - Studio L A & Movies that matter (Hekmanfoyer)

  Movies that Matter opent tijdens het jaarlijkse festival de ogen voor mensenrechten en stimuleert dialoog over een duurzame en rechtvaardige samenleving. Tijdens De Expeditie toont Movies that Matter non-stop twee korte films in de installatie van Studio L A en een Virtual Reality (VR)-film die alle aansluiten bij de theatervoorstelling. De VR-film 'Refugees' laat vanuit het perspectief van vluchtelingen zien hoe het is om aan te komen aan de zuidkust van Europa. In Nieuw volgen we het achtjarige Congolese jongetje Tanans tijdens zijn eerste weken in Nederland. In de korte film 'Valt een man uit de lucht' worden de tegenstellingen tussen links en rechts, progressiviteit en conservatisme, egoïsme en altruïsme, de Nederlander en de Vreemdeling gereduceerd tot het verhaal van Ton en Ineke Korrel, en de vreemde man die op een ochtend in hun achtertuin te pletter stort.

  Een ander perspektief
  Studio L A
  Studio L A (Lorien Bijaert en Arna Mačkić) gebruikt architectuur om sociaal-maatschappelijke mechanismen rondom in- en uitsluiting, vluchtelingen, identiteit en publiek domein te onderzoeken en in een nieuw perspectief te plaatsen. Speciaal voor De Expeditie maakte Studio L A een ruimtelijke installatie waarin drie films getoond worden die elk een eigen perspectief geven op verschillende fases waarin asielzoekers zich in Nederland kunnen bevinden. 'Blinds'  (Studio L A en kunstenaar Robert Glas) laat zien hoe asielzoekers gehuisvest werden in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. ' How to Motivate Someone to Leave Involuntarily'  van Robert Glas schijnt licht op een gesprekstechniek die wordt ingezet om uitgeprocedeerde asielzoekers te overtuigen vrijwillig te vertrekken. De film ' Import' van regisseur Ena Sendijarević laat zien hoe een jong vluchtelingengezin een nieuw thuis probeert te maken in een dorp in Nederland

   

 • 19:00-20:00 uur: Talent voor inburgeren - Students that matter (kantoortuin)

  Rodaan Al Galidi, de auteur van Hoe ik talent voor het leven kreeg, won in 2011 de prestigieuze Literatuurprijs van de Europese Unie. Niet veel later zakte hij voor zijn inburgeringsexamen. Wat voor vragen moeten ‘nieuwe’ Nederlanders eigenlijk kunnen beantwoorden om aan te tonen dat ze ingeburgerd zijn? Samen met studenten en docenten van het Taal- en Schakeltraject van het programma Students that Matter (StM) van de Hogeschool van Amsterdam, ontwikkelden we voor bezoekers een korte inburgeringstest met kans op een heus diploma. StM leidt hoger opgeleide anderstalige studenten op voor een studie aan de HvA en begeleidt studenten met een vluchtachtergrond tijdens hun opleiding. Alle studenten hebben zelf ook een inburgeringstest moeten doen.

 • 19:15-19:45 uur: miniconcert (Zocherfoyer)

  Elke dag  een ander miniconcert! Muziek verbindt. Lokale muzikanten met een vluchtverleden spelen een mini-concert. Daarna gaan ze in gesprek met het publiek over hun passie: muziek. Laat je verrassen door hun muzikale talenten, door de verrassende samenwerkingen en door de bijzondere instrumenten.

 • 22:00-22:40 uur: Comedy Night - Fuad Hassen | Farbod Moghaddan (Blauwe Zaal)

  Mag er ook gelachen worden? Jazeker! Fuad Hassen en Farbo Moghaddam sluiten de avond af in de Blauwe Zaal. Met een flinke dosis humor kijken ze naar de thema's die ' Hoe ik talent voor het leven kreeg' in de voorstelling aansnijdt. 

Tips

goed om te weten

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!