Dangerous Liaisons

Tjitske Reidinga, Mark Rietman e.a.

Douwe Egbertszaal
Toneel

“Een liefdesstrijd om helemaal in op te gaan”, zegt Tjitske Reidinga over ‘Dangerous Liaisons’, een stuk dat alles in zich heeft om een grote toneelhit te worden. Voor het eerst staan Tjitske Reidinga en Mark Rietman samen op de planken. Als graaf Valmont en markiezin de Merteuil bespelen ze elkaar in een gevaarlijk spel van verleiding en manipulatie. In de geestige, rauwe en eigentijdse bewerking van Marcel Otten spelen de acteurs dubbelrollen: man wordt vrouw en vrouw wordt man. Een zinderende theateravond vol verleiding, manipulatie en strijd tussen de seksen.

inleiding
Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Wat waren de inspiratiebronnen? Welke keuzes zijn er gemaakt en waarom? Vind je het leuk om dit soort vragen beantwoord te krijgen, kom dan naar de inleiding in de Hekmanfoyer. Daar is beperkt plaats, dus bestel van tevoren een kaartje (à € 2).

 • lees het interview met o.a. Tjitske Reidinga en Mark Rietman

  Schaken voor gevorderden, met mensenlevens

  Een energieke machtsstrijd tussen de seksen, actueel, ook al speelt het oorspronkelijke verhaal in de 18e eeuw. Als de jonge, talenvolle regisseur Nina Spijkers (30) haar tanden in 'Dangerous Liaisons' zet, kijk je niet naar een stoffig kostuumdrama. 'Dangerous Liaisons' vertelt het verhaal van markiezin de Merteuil (Tjitske Reidinga) en haar rivaal graaf Valmont (Mark Rietman). Zij gebruiken verleiding als wapen om anderen sociaal en seksueel te beheersen en uit te buiten. Ze spelen zeer hoog spel en zijn gedoemd om alles te verliezen…

  Wat is het voor een stuk in deze tijd?
  Regisseur Nina Spijkers: “Voor mijn gevoel is het een ontbloting van menselijke mechanismen. Daarin is het ook tijdloos, je voelt dat de thematiek – seksualiteit en macht – nog steeds heel modern is. Merteuil en Valmont leven op de toppen van hun kunnen, zij zullen er altijd voor zorgen dat ze als winnaar uit de bus komen. Het gaat voor mij ook over spelen: het spelen van rollen, het spelen met mannelijkheid en vrouwelijkheid. Het is schaken voor gevorderden, met mensenlevens.”

  Wat voor vrouw is Merteuil?
  Tjitske Reidinga (47): “Het is een behoorlijk pittig figuur, gehard in het leven. Vrij feministisch ook, want ze moet als vrouw alleen het zien te rooien in een mannenwereld. Ze doet natuurlijk verderfelijke dingen, maar ze is niet alleen maar slecht of berekenend. Achter haar masker zit een vurige, energieke maar ook speelse vrouw. Ontzettend leuk om weer eens zo’n sterk en gelaagd personage te spelen.”

  Daar tegenover staat Valmont, wie is hij?
  Mark Rietman (58): “Een man die lijdt aan het casanova-complex. Hij verleidt bijna dwangmatig vrouwen, hij is er goed in geworden. Als hij op een gegeven moment toch zijn hart verliest, vervalt hij meteen in sombere gedachten en onverschilligheid. Dat manipuleren is voor hem bijna een kunstvorm geworden.” 

  Zit er eigenlijk een boodschap in Dangerous Liaisons?
  Rietman en Reidinga trekken onmiddellijk een vies gezicht bij het woord ‘boodschap’, maar Spijkers houdt er wel van, vertelt ze: “We leven op dit moment in een maatschappij waarin dingen enorm gepolariseerd worden, het wordt snel zwart/wit, meningen zijn extreem. Dat maakt soms dingen kapot. Daarom wil ik met dit stuk op zoek naar het grijs.”

 • credits

  tekst: Marcel Otten, naar Christopher Hampton, Pierre Choderlos de Laclos en Heiner Müller, regie: Nina Spijkers, met: Tjitske Reidinga, Mark Rietman, Marisa van Eyle e.a., foto: Hans van Brakel & Studio Room, www.bostheaterproducties.nl

Tips

goed om te weten

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!