Thuislozen_TheaterUtrecht_FotograafRoelvanBerckelaer_6.jpg
Thuislozen_TheaterUtrecht_FotograafRoelvanBerckelaer_8.jpg
Thuislozen liggend SSBU roel van berckelaer-6169.jpg
Thuislozen liggend SSBU roel van berckelaer-5450.jpg

"Een fascinerend schouwspel, je gaat van die daklozen houden" - Trouw ****

Het is ongemakkelijk om te zien als eentje. Dus we gaan door. Maar wat is er nou niet wegkijkt van, maar omkijkt? Delpeut en Roosen plaatsen je met hun bewerking van Noréns op een rommelig plein in een stad, bevolkt door ontheemden, thuislozen en thuiszoekers. Je hoort de verhalen en ziet hoe de tragische liefde tussen de zware verslaafde Sanna en Micke zich ontvouwt. Lokale 'ervaringsdeskundigen', een wethouder of hulpverleners uit Utrecht. Dit meeslepende en confronterende theaterevenement beleef je in de zaal én op het podium, van heel dichtbij maak je de verhalen mee. De makers dagen je uit na denken over hoe wij beter samen kunnen leven. 

• blijf op de hoogte via het facebookevenement
• bekijk het filmpje Thibaud en Adelheid vertellen over het project
• Achter de schermen bij Thuislozen

credits
tekst: Lars Norén, regie: Thibaud Delpeut ism Adelheid Roosen, spel: Claire Bender, George Groot, Ward Kerremans, Titus Muizelaar, Ilke Paddenburg, Adelheid Roosen, Krisjan Schellingerhout ea, muziek: Thibaud Delpeut, foto's: Roel van Berckelaer, www. theaterutrecht.nl

 • lokale helden

  In elke voorstelling spelen lokale ‘ervaringsdeskundigen’ mee. Dat kan een wethouder zijn, maar ook een actieve vrijwilliger of hulpverlener uit de stad. Zij spelen zichzelf. Bekijk hier de video van de eerste ontmoeting met deze lokale helden in de Stadsschouwburg!

  De Utrechtse helden zijn:

  Fred Smit, stichting Rechtop
  “De nachtopvang in Utrecht bestaat voor 60 procent uit vrijwilligers, als die morgen allemaal weglopen dan stort de hele maatschappij in.”
  “Als je dakloos bent, ben je niet gevoelloos, niet harteloos, niet kansloos… je bent alléén dakloos.”

  Arjen van Ree, Buurtcentrum De Dreef
  “We moeten niet alleen plekken creëren in onze stad, maar juist de omgeving er omheen bouwen. Die omgeving zorgt voor verbinding, niet de plek. Alles wat je aandacht geeft groeit.”

  Noortje Rozema, stichting Oog voor Utrecht
  “Onze grootste opdracht is zorgen dat eenzame ouderen drempelloos bij ons naar binnen stappen. Ik zie ontzettend veel eenzaamheid. Mensen klampen zich aan je vast. Als je mensen echt wil helpen, moet je bijna illegaal buiten de regels werken.”

  Anne-Rose de Bruyn, De Tussenvoorziening
  “Als ik terugkijk op mijn dakloze periode voel ik weer de wanhoop, eenzaamheid en minderwaardigheid. Alsof ik in mijzelf een vreemde was.”

  Anya Wiersma, De Tussenvoorziening
  “Een cliënt zei ooit: “Ik weet dat de blauwe enveloppe van de belastingdienst is, maar ik snap niet wat er staat.” Die man overhandigde mij een plastic zak vol ongeopende post. Ik word daar blij van, orde scheppen en de problemen van een ander oplossen.” • gedeelde grond

  Samen met Futurability heeft Theater Utrecht het randprogramma Gedeelde Grond ontwikkeld: een briefwisseling tussen 100 stadsgenoten, vrijwilligers, hulpverleners en politici over het thema dak- en thuisloosheid in de eigen stad. Lees meer.
  Wil je zelf meedoen? Meld je dan aan via thuislozen@futurability.nl

goed om te weten:

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!