De wereld volgens John

Het Nationale Theater

Douwe Egbertszaal
Toneel

Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

We zijn live in de uitzending van 'De wereld volgens John'. In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot verslag van beide nieuwsitems. De man in het apenhok blijkt Jan K., aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur. In zijn show is John in contact met bellers; omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthult waarom Jan K. krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd. Tijdens de voorstelling zit het publiek in de uitzending van 'De wereld volgens John' en is live getuige van de man die zichzelf heeft opgesloten in het gorillaverblijf.

spin-off van The Nation
'De wereld volgens John' is genoemd naar het (im)populaire personage John Landschot uit 'The Nation' (gespeeld door Bram Coopmans). Landschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van 'The Nation' keert samen met een aantal personages uit die voorstelling terug in 'De wereld volgens John'.

voorheen The Hairy Ape Show
Eric de Vroedt besloot tijdens de bewerking van 'The Hairy Ape Show' om de voorstelling om te vormen tot een zelfstandige spin-off van zijn succesvolle theaterproject 'The Nation'. In deze videoboodschap legt Eric de Vroedt het uit.

• blijf op de hoogte via het facebookevenement
bekijk de reportage van Omroep West

credits
tekst: Joeri Vos, concept & regie: Eric de Vroedt, spel: Mourad Baaiz, Bilal Bachir, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer, Betty Schuurman en Joris Smit, foto: Gordon Meuleman, www.hnt.nl

 

goed om te weten:

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!