"De 74-jarige ‘moeder van de Afrikaanse hedendaagse dans’ raakt je met haar overrompelende solo vol in het middenrif, doorboort je hart en prikkelt al je zenuwen." - Theaterkrant

Choreografe Germaine Acogny is 74, maar heeft de soepelheid van een twintiger. Ze wordt ook wel de ‘Mama Afrika’ van de moderne dans van dat continent genoemd, een moeder die zich al sinds 1968 onvermoeibaar inzet om bruggen te slaan tussen traditionele Afrikaanse en moderne westerse dans.

In ‘Somewhere at the beginning’ verbeeldt deze charismatische vrouw haar eigen levensverhaal en trekt ze parallellen met de moderne Afrikaanse geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog. In een vloed van beelden, geluiden, taal en dans vertelt ze over haar vader, haar almachtige voodoo-grootmoeder en haar vlucht naar Europa. Zo wandelt Acogny op fascinerende wijze door haar herinneringen en haar geschiedenis, en daarmee door die van Afrika.

documentaire in de Escherfoyer
Vanaf 18.30 uur is er een indrukwekkende documentaire te zien in de Escherfoyer, over de dansschool van Germaine Acogny in Senegal. De documentaire heet 'Au Coeur des Sables' en is gemaakt door Elodie Lefebvre. De speelduur is 45 minuten en de spreektaal is Frans, met Engelse ondertiteling. Deze vertoning is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. 

inleiding en nagesprek
De inleiding en het nagesprek worden beiden geleid door Annette Embrechts, dans- en theaterjournalist voor de Volkskrant. Daarnaast werkt zij voor diverse radioprogramma's en participeert zij regelmatig in jury's, besturen en adviescommissies. Het is nodig om een gratis kaartje te reserveren voor de inleiding. 

• blijf op de hoogte via het facebookevenement
• wat is Explore Festival?

credits
choreografie: Germaine Acogny, regie: Mikaël Serre, set design: Maciej Fiszer, script: Togoun Servais Acogny, Aloopho, Germaine Acogny, Euripides (Medea), aanpassing: Mikaël Serre

goed om te weten:

Altijd weten wat er speelt?

Geldig e-mail adres verplicht!